Grootste betoging in 15 jaar: bijna 700.000 Britten op straat voor nieuw referendum brexit

Betogers toonden pamfletten met teksten als 'Exit Brexit', 'Let's call the whole thing Off!' en ‘Bollocks to Brexit’.
EPA Betogers toonden pamfletten met teksten als 'Exit Brexit', 'Let's call the whole thing Off!' en ‘Bollocks to Brexit’.
In Londen hebben zaterdag bijna 700.000 mensen deelgenomen aan een anti-brexitdemonstratie. De betogers willen dat er een nieuw referendum komt over de brexitDe organisatoren stellen volgens persbureau Reuters dat maar liefst 670.000 mensen deelnamen. Vooraf hadden ze laten weten 100.000 mensen te verwachten.

De demonstranten in Londen droegen onder meer Europese vlaggen en borden met slogans als “Exit brexit” en “‘Bollocks to Brexit”. Heel wat betogers zijn van mening dat ze in 2016 niet goed wisten waarvoor ze stemden. Ze stellen dat “ze ons vanalles hebben wijsgemaakt en dat daar nu niks van blijkt te kloppen”. Daarom eisen ze een nieuw referendum over de finale brexitdeal, die ze een halt willen toeroepen. “De beslissing om de EU te verlaten, zal invloed zal hebben op verschillende generaties”, zegt James McGrory, een van de organisatoren. De betoging lokte volgens hem 670.000 deelnemers. Dat maakt van de mars meteen de grootste betoging in Groot-Brittannië sinds die tegen de oorlog in Irak in 2003.

De betoging zette onder meer voet richting het Palace of Westminster, het Britse parlement. Ook de Londense burgemeester Sadiq Khan nam deel. Hij twitterde dat de mars een “historisch moment in onze democratie” is. 

Veel jongeren

Ook opvallend veel studenten namen deel aan de betoging van People’s Vote. De organisatoren hadden vooral jongeren opgeroepen om deel te nemen, omdat hun mening twee jaar geleden genegeerd werd, aldus People’s Vote. Een jonge demonstrant heeft een duidelijke boodschap voor de Britse regering: “Ik ben 16. Brexit heeft mijn toekomst afgepakt.” Veel jongeren mochten ten tijde van het brexitreferendum in 2016 nog niet stemmen. Zij vinden dat ze ook een kans moeten krijgen om hun stem uit te brengen, aangezien de brexit hun toekomst bepaalt.

De Londense burgemeester Sadiq Khan (midden) sprak de menigte toe en liep mee in de betoging.
REUTERS De Londense burgemeester Sadiq Khan (midden) sprak de menigte toe en liep mee in de betoging.

The Independent

De betoging werd ook ondersteund door de Britse krant The Independent, die een onlinepetitie voor een tweede brexitreferendum lanceerde. De door zowat 900.000 mensen ondertekende tekst waarschuwt voor de “crisis” die zal ontstaan wanneer parlementsleden moeten stemmen over een Brits-Europees akkoord. De volksvertegenwoordigers moeten “ofwel beslissen om ons land armer te maken, onze essentiële openbare diensten te vernielen en de levenskansen van de jongeren te ruïneren, ofwel ons allemaal een stem geven over elke brexitakkoord.”

Geen tweede referendum

Premier Theresa May zal zich echter niet snel laten overtuigen tot een tweede referendum: “Er zal geen tweede referendum zijn. Mensen hebben op 23 juni 2016 voor de brexit gestemd”, klonk het eerder. Toch zijn er binnen haar partij ook voorstanders. 

Op 29 maart volgend jaar stapt het Verenigd Koninkrijk normaal gezien uit de Europese Unie. Het is de Britse regering en de resterende 27 EU-landen overigens nog niet gelukt om een akkoord te bereiken. Eigenlijk had er al een akkoord moeten zijn, maar dat bleek onhaalbaar. 

REUTERS
EPA
EPA
AFP
EPA211 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Harmsen

  Wat ik steeds niet snap is dat politiekers mogen blijven liegen en dat bv justitie of het paleis nooit ingrijpt! Waar is de rechtsstaat als de leiding de boel belazerd?

 • Marc Camp

  Guido, referendumszijn wel de democratie bij uitstek. Alleen moet je dit ook goed organiseren en zorgen dat mensen goed geinformeerd zijn. Is dit moeilijk voor de belgische politiekers, wees gerust want zo volwassen zijn ze niet. Referendums kan je gebruiken om te peilen naar meningen van het volk, bij goede org kan je er heel veel mee.

 • Marcel Vanalderweireldt

  En 70 miljoen Britten steunen de Brexit en wensen geen deel uit te maken van het corrupte Europa!

 • piet devlieger

  Binnen een jaar of tien vijftien zullen de Britten heel blij zijn dat ze voor de Brexit kozen en eens meewarig kijken naar wij die compleet verarmd zullen zijn met onze cultuur die verdwenen is door het EU-monster.

 • Marc Baeyens

  Het voorbije Brexit-referendum is het grootste leugenschandaal van de westerse democratische wereld na de tweede werreldoorlog.