Grootschalige fraude in Russische ruimtevaart

GETTY
Leidende figuren binnen de Russische ruimtevaartindustrie worden ervan verdacht voor miljoenen euro's achterover te hebben gedrukt in de ontplooiing van het Russische satellietnavigatiesysteem Glonass, zo heeft Viktor Bozjkov van de politie van Moskou bekendgemaakt. Hij leidde eerder het departement van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat een onderzoek had ingesteld.

Na een onderzoek van 2,5 jaar blijkt dat een som van ongeveer 6,5 miljard roebel (162 miljoen euro) afkomstig van het Russisch ruimtevaartbureau Roscosmos, achterover is gedrukt. Daarbij zijn valse facturen en spookfirma's gebruikt. Betrokken zijn "hoofden" van het beursgenoteerd bedrijf Russian Space Systems (RKS). Namen gaf Bozjkov niet, eraan toevoegend dat het "een gecompliceerde zaak" is.

"Er is een reeks schema's uitgedacht om geld te stelen door technische specificaties uit te schrijven. Het werk is gebeurd door werknemers van de firma's zelf, maar de betaling voor deze zogezegde contracten ging naar de rekeningen van twee bedrijven die deze mannen controleerden. Nadien is het geld via een reeks spookfirma's weggenomen", vertelde de politieman.

Roscosmos heeft intern een onderzoek ingesteld dat berichten over ongeoorloofd gebruik van geld bevestigt, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Voorzitter Sergej Stepatsjin van het Russische Rekenhof zei tegenover het persbureau Interfax dat zijn diensten een jaar geleden een onderzoek bij RKS hebben ingesteld. Zij hebben er "ernstige financiële schendingen in de uitwerking van het Glonass-systeem vastgesteld". Alle nodige gegevens zijn aan het ministerie van Binnenlandse Zaken doorgespeeld en zijn minutieus onderzocht. Woordvoerder Aleksandr Zoebachin van RKS heeft met klem ontkend dat er geld achterover is gedrukt. Hij had het over "desinformatie".

Glonass is een Russische militair-civiele concurrent van het Amerikaanse gps, alsmede het Europese Galileo en het Chinese Compass die in uitbouw zijn. De allereerste satelliet voor de Russische Glonassconstellatie werd in 1982 gelanceerd. Pas dertien jaar later raakte het systeem met de vereiste 24 operationele satellieten compleet en nog een jaar later bood Moskou het standaardsignaal gratis aan de hele wereld aan.

Maar het systeem boette snel aan slagkracht in en raakte tengevolge van de financiële crisis in de Russische ruimtevaart in verval. Enkele jaren geleden gebood het Kremlin een versnelde inhaalbeweging. Die hapert af en toe vanwege de stijgende kosten en mislukte lanceringen.