Grootschalig seksueel misbruik in Engelse stad Rothersham: bende van zeven mannen schuldig bevonden

Het centrum van de Britse stad Rotherham.
EPA Het centrum van de Britse stad Rotherham.
Zeven mannen zijn maandag schuldig bevonden aan de verkrachting en seksuele uitbuiting van  vijf tienermeisjes in de Noord-Engelse stad Rotherham. Het schandaal dat in 2014 losbrak, leidde tot grote verontwaardiging in het Verenigd Koninkrijk. 

Verschillende bendes van voornamelijk Pakistaanse Britten hebben zich in en rond Rotherham tussen 1997 en 2013 schuldig gemaakt aan grootschalig misbruik. In totaal zijn zo’n 1.500 slachtoffers geïdentificeerd. De zeven met een leeftijd tussen de 33 en 39, zijn  de eersten die daadwerkelijk worden veroordeeld. De politie heeft 22 verschillende onderzoeken opgestart. De zeven zijn schuldig aan 24 feiten. Ze kennen op 16 november hun straf.

De veelal minderjarige “meisjes werden jarenlang ‘doelgericht’ aangevallen”. “Ze werden onderworpen aan ‘vernederende en gewelddadige daden’”, aldus de openbare aanklager. Bendeleden in snelle wagens spraken de kwetsbare meisjes aan op straat en dienden hen drugs en alcohol toe. 

Een slachtoffer verklaarde op het proces in Sheffield dat ze op 16-jarige leeftijd het slachtoffer werd van een groepsverkrachting. De politie in Zuid-Yorkshire keek jarenlang de andere kant op, waardoor de bendes zo lang (zestien jaar) actief konden blijven.

Een ander slachtoffer verklaarde in de rechtszaal dat ze op 14-jarige leeftijd werd verkracht door verschillende mannen en daardoor zwanger raakte. Het meisje werd voortdurend bedreigd en onderging een abortus. Nog een ander slachtoffer zei dat ze op haar 16e werd verplicht seks te hebben met “minstens honderd mannen.” 

Een speurder omschreef de beklaagden als ‘roofdieren’. De meeste slachtoffers zijn inmiddels rond de dertig. De Britse pers stelt dat het grootschalige onderzoek in Rotherham inmiddels zo’n 90 miljoen pond heeft gekost aan politie-inzet. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald Beintema

  De eigen vrouwen lopen geheel gesluierd...daar mag niemand naar kijken...En de 'mannen' vergrijpen zich aan de Europese meisjes en vrouwen......Na gevangenisstraf uitzetten dit uitschot!!! De Europese meisjes en vrouwen zijn niet veilig meer!!!

 • EMMY Brouhon

  Topje van de ijsberg...

 • Desire VD Goede

  Als ouder van zo’n slachtoffer zou het kot te klein zijn bij een aangifte. Als de politie binnen de drie dagen niets zou doen dan los je het zelf op.

 • Frank Louman

  Komen toch altijd uit dezelfde regio’s die mannen.

 • Nicolas Ivanov

  De donkere krochten van de politieke correctheid zeker?