Grootschalig onderzoek naar antimalariamiddelen in Verenigd Koninkrijk

Het VK wil het effect van de antimalariamiddelen chloroquine en hydroxychloroquine op het coronavirus onderzoeken.
AFP Het VK wil het effect van de antimalariamiddelen chloroquine en hydroxychloroquine op het coronavirus onderzoeken.
In het Verenigd Koninkrijk is vandaag een grootschalig onderzoek gestart naar de doeltreffendheid van de antimalariamiddelen chloroquine en hydroxychloroquine in de strijd tegen het coronavirus, meldt de Britse openbare omroep BBC. 

Deze ochtend hebben de eerste proefpersonen zich aangemeld in ziekenhuizen in Brighton en Oxford. Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd bij gezondheidswerkers, wordt de komende tijd ook uitgerold op andere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk en in Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. In totaal zouden 40 000 zorgverleners meewerken. 

Testfase

De proefpersonen krijgen gedurende drie maanden lang hydroxychloroquine, chloroquine, of een placebo toegediend. Hydroxychloroquine is het medicijn dat de Amerikaanse president Donald Trump dagelijks neemt om het virus af te houden. Sinds gisteren worden de malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine ook in Brazilië aanbevolen in de strijd tegen Covid-19.

De test moet uitwijzen of de antimalariamiddelen kunnen voorkomen dat besmetting optreedt bij zorgverleners die worden blootgesteld aan Covid-19 want zij bevinden zich in een superverspreider-locatie. Resultaten worden verwacht tegen het einde van dit jaar. 

We weten echt niet of chloroquine of hydroxychloroquine gunstig of schadelijk is tegen Covid-19.

Professor Nicholas White (Universiteit van Oxford)

Het gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine tegen corona is omstreden omdat de werking niet is bewezen. “We weten echt niet of chloroquine of hydroxychloroquine gunstig of schadelijk is tegen Covid-19”, zo verklaarde professor Nicholas White van de universiteit van Oxford op de BBC. Volgens White, één van de leiders van de studie, is een grootschalige proef als deze de beste manier om erachter te komen.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jacques Mertens

    Het is hoe dan ook een product met zeer veel schadelijke bijwerkingen, en dan hebben we het over permanente schade aan de interne organen. Bovendien verlaagt het uw algemene immuniteit. In Frankrijk heeft men het middel reeds beperkt uitgeprobeerd, en dat heeft tot meerdere sterfgevallen geleid. Daarom is het in Frankrijk verboden.