Grootmoeder liet kleinkind als straf lopen tot ze doodviel

De oma van Savannah Hardin liet haar kleinkind rennen tot ze dood neerviel
Fox News De oma van Savannah Hardin liet haar kleinkind rennen tot ze dood neerviel
De negenjarige Savannah Hardin had een kleinigheid mispeuterd en dat zou haar dood betekenen. Ze kreeg een vreselijke straf van haar oma die door Amerikaanse media toepasselijk werd omschreven als "de drilsergeant uit de hel". Drie uur lang moest het kleine meisje rondjes lopen tot ze neerviel.

Het drama deed zich in 2012 voor in de stad Gadsen in de Amerikaanse staat Alabama. De groot- en stiefmoeder van het kind staan deze week terecht voor moord.

Schoolbus
Savannah had enkel gelogen over het snoepen van wat chocolade en daar moest ze voor boeten. Het snoepgoed bevatte de substantie cafeïne en daar kon het kind naar verluidt niet tegen. Een veiligheidscamera op de schoolbus registreerde het dreigement van de 59-jarige oma Joyce Hardin Garrard: "Ze zou de kleine meid laten rennen tot ze niet meer kon".

Extreme uitdroging
"En dat is exact wat ze gedaan heeft", aldus openbaar aanklager Marcus Reed. Het meisje moest ook met stapels brandhout in haar armen in de tuin op en neer rennen. Het kind stuikte in elkaar en werd nog overgebracht naar het ziekenhuis. Daar konden artsen nog weinig voor haar doen. Drie dagen later werd ze van de beademing gehaald. Een epileptische aanval en de extreme uitdroging betekenden haar dood.

Oma Joyce Hardin Garrard
AP Oma Joyce Hardin Garrard
Savannah Hardin met haar stiefmoeder Jessica Mae Hardin, die eveneens beschuldigd wordt van moord.
Fox News Savannah Hardin met haar stiefmoeder Jessica Mae Hardin, die eveneens beschuldigd wordt van moord.

Marathon
Het autopsierapport wees op een zeer laag natriumgehalte. Artsen stelden dat de toestand van het meisje te vergelijken was met die van een atleet die een marathon had gelopen zonder water te drinken. De kleine meid had al gezondheidsproblemen waarvoor ze elke maand naar een specialist moest. Het meisje in die omstandigheden aan dergelijke straf onderwerpen, is dan ook crimineel volgens het Amerikaanse gerecht.

Stiefmoeder
De stiefmoeder (27) van Savannah, Jessica Mae Hardin, wordt ook aangeklaagd omdat ze niet ingreep maar zij zal in een apart proces terechtstaan. De vader van het meisje, Robert Hardin, zal eveneens gedagvaard worden, net zoals grootvader Johnny Garrard.

Medische fouten
Vader Robert Hardin argumenteerde dat de medische staf van het ziekenhuis fouten heeft gemaakt waardoor het meisje is overleden. Volgens Amerikaanse media zal die bewering door de rechter van tafel worden geveegd.

Getuige overleden
Uit juridische documenten blijkt dat een belangrijke getuige ondertussen overleden is. Het duurde immers drie jaar vooraleer de zaak voor het gerecht kwam. Roger Simpson zag het meisje lopen tijdens die noodlottige dag op 17 februari 2012 maar de man zag daar toen geen graten in. Simpson overleed op 7 december vorig jaar.

Doodstraf
Indien de grootmoeder wordt veroordeeld voor moord, dan wacht haar de doodstraf.