Groot veiligheidslek in VS: data 4 miljoen ambtenaren op straat

AP
Bij het Amerikaanse regeringsbureau dat persoonsinformatie voor federale ambtenaren verzamelt, is een veiligheidslek ontdekt. Volgens Amerikaanse media wordt China ervan verdacht achter de hack te zitten.

De gegevens van vier miljoen mensen kunnen in verkeerde handen zijn gevallen, zo liet het bureau weten. Volgens het bureau gaat het om gegevens van zowel ambtenaren die nu bij de federale overheid werken, als om data over vroegere ambtenaren. De FBI heeft aangegeven de zaak te onderzoeken.

De Chinese ambassade in Washington heeft boos gereageerd op de beschuldiging. "Te snel conclusies trekken en met hypothetische beschuldigingen komen is niet verantwoordelijk. Het is contraproductief", aldus een woordvoerder. China zegt juist veel werk te maken van de aanpak aan cyberaanvallen.

Te snel conclusies trekken en met hypothetische beschuldigingen komen is niet verantwoordelijk. Het is contraproductief

Woordvoerder van de Chinese ambassade in Washington

Huwelijksproblemen

Een medewerker van een Amerikaanse inlichtingendienst stelde dat de gestolen data kunnen worden gebruikt om mensen onder druk te zetten die toegang hebben tot gevoelige informatie. Functionarissen met bijvoorbeeld financiële- of huwelijksproblemen kunnen zo worden gechanteerd of omgekocht.

De Amerikaanse regering liet weten iedereen op de hoogte te stellen die mogelijk wordt getroffen door het lek. Potentiële slachtoffers krijgen gratis ondersteuning aangeboden om te voorkomen dat hun identiteit wordt gestolen. De federale opsporingsdienst FBI probeert ondertussen de verantwoordelijke hackers op te sporen.

Ook andere Amerikaanse overheidsinstellingen zijn het slachtoffer geweest van hacks: het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Witte Huis en de posterijen

Nieuwe beveiliging

Het bureau ontdekte de eerste tekenen van verdachte activiteit in april. Aan het begin van mei werd geconcludeerd dat de data van het bureau waren gecorrumpeerd. Het is niet de eerste keer dat het persoonsgegevensbureau slachtoffer is van een cyberaanval. Ook andere Amerikaanse overheidsinstellingen zijn het slachtoffer geweest van hacks: het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Witte Huis en de posterijen.

Het persoonsgegevensbureau heeft laten weten dat het sinds de aanval nieuwe beveiligingsmechanismen heeft geïnstalleerd.

Het Office of Personnel Management (OPM), de personeelsdienst van de ambtenarij in de VS, bevestigde de hack.
OPM Het Office of Personnel Management (OPM), de personeelsdienst van de ambtenarij in de VS, bevestigde de hack.