Groot protest tegen regering Roemenië

AFP
In Boekarest zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de Roemeense sociaaldemocratische regering. Het was zaterdag een jaar nadat een ander protest hardhandig de kop werd ingedrukt door de politie.

De demonstratie was georganiseerd door Roemenen die in het buitenland wonen en werken, omdat ze boos zijn vanwege “corruptie, slecht bestuur en pogingen van de regering om de rechtsstaat af te breken”. De woede van de demonstranten komt ook voort uit de zaak van een 15-jarig meisje dat is vermoord doordat de politie traag reageerde op haar noodoproepen.

“Ik heb betere kabinetten gezien bij IKEA”, stond op een spandoek. “Iedereen die ergens voor zorgt, zoals een huis, een tuin of een land, weet dat er schoongemaakt moet worden”, zei boer Baia Mare. Mare was 14 uur onderweg vanuit het noordwesten van het land naar Boekarest om te demonstreren. “Ik ben hier om aandacht te vragen voor de schoonmaakbeurt die nodig is in ons land.”

Sinds de sociaaldemocraten in 2017 aan de macht kwamen, worden veel vreedzame protesten gehouden tegen de pogingen van de regering om de rechtsstaat af te breken.

EPA
AFP
EPA
AFP4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter colson

  Socialist Causescu was aan de macht en de mensen leefden in miserie. Het mondde uit in een bloedige betoging met als sluitstuk, het fusilleren van de supersocialist. Causescu en zijn madam. precies 30 jaar zijn de socialisten er weer aan de macht, en weer is de miserie zo groot dat de mensen nog maar eens op straat komen. En blijven beweren dat socialisten het beste voor de mensheid is

 • Alexa Grieken

  Mag hier ook wel eens gebeuren voor ons land nog eens twintig miljard schuld erbij heeft.

 • MARC ROTTIERS

  Sociaaldemocraten? Oud communisten zal men bedoelen.Corrupt en repressief! En wat doet Europa en nog specifieker de Europese sociaal democraten?

 • Ibn Marouf

  Sociaaldemocraten ? … Dus links?