Groot misbruikschandaal onthuld in Pakistan

Gearresteerde bendeleden in verband met het misbruikschandaal in Pakistan.
AFP Gearresteerde bendeleden in verband met het misbruikschandaal in Pakistan.
Pakistan is in de ban van een schandaal rond grootschalig kindermisbruik. Minstens zeven mannen zijn in de provincie Punjab, in het oosten van het land, aangehouden omdat ze jonge kinderen seksueel zouden misbruikt hebben en videobeelden van dat misbruik te koop aanboden. Bijna 300 kinderen zouden slachtoffer zijn, van wie sommigen amper 7 jaar oud, berichten lokale media.

De arrestaties kwamen er nadat de politie tientallen video's in beslag had genomen. Volgens Shahzad Sultan, politiechef in het district Kasur, is men nog op zoek naar tien verdachten. De Pakistaanse krant The Nation schrijft dat zo'n vijftien mannen video's maakten van het misbruik.

Het misbruik vond plaats in drie dorpjes in de buurt van de stad Kasur, in de oostelijke provincie Punjab. Bijna driehonderd kinderen zijn het slachtoffer geworden, meldt de krant. De meesten zouden onder de veertien jaar zijn, sommigen waren amper zeven jaar oud.

De bende zou tussen 2006 en 2014 honderden video's hebben opgenomen. Vervolgens stapten ze daarmee naar de ouders, die werden voorgehouden dat de beelden van hun kind zouden worden verwijderd als ze betaalden.

Zeven verdachten gearresteerd
Volgens de kinderbescherming in Pakistan is dit het grootste kindermisbruikschandaal in de Pakistaanse geschiedenis. Het zou de eerste keer zijn dat er een rechtszaak komt tegen georganiseerd kindermisbruik. De autoriteiten zijn een groot onderzoek gestart naar het misbruik. Zeven mensen zijn tot nu toe opgepakt in het oosten van het land. Ze zijn tussen de zestien en 25 jaar oud.

Burgers woeden op politie
De eerste misbruikzaken werden afgelopen maand bekend toen slachtoffers naar de politie stapten. Omdat die de aangiften niet serieus leek te nemen, gingen honderden Pakistanen afgelopen week de straat op. Ze denken dat de politie de bende de hand boven het hoofd houdt. De betogers gingen op de vuist met de politie. Tientallen mensen raakten gewond.