Groot misbruikschandaal in protestantse kerk VS: slachtoffertjes amper 3 jaar oud

AP
Honderden kerkleiders en medewerkers van de Southern Baptist Convention in de Verenigde Staten zijn de afgelopen 20 jaar beschuldigd van seksueel misbruik. Tientallen beschuldigden konden desondanks hun kerkelijke taken gewoon weer oppakken, zo heeft een onderzoek van twee Amerikaanse kranten onthuld.

Volgens de Houston Chronicle en de San Antonio Express-News blijkt uit hun zes maanden durende onderzoek dat ongeveer 380 kerkleiders, vrijwilligers, diakens en leraren van de zondagsschool zich sinds 1998 schuldig hebben gemaakt aan seksueel wangedrag. Zij maakten bij elkaar ruim 700 slachtoffers. Sommige slachtoffers waren amper drie jaar oud, zo blijkt uit het onderzoek.

De slachtoffers zeggen dat binnen de kerk niet naar hen is geluisterd en dat klachten in de doofpot werden gestopt. Door het onderzoek van de twee kranten is nu pas zichtbaar geworden hoe omvangrijk het schandaal is in de Southern Baptist Convention, met meer dan 15 miljoen leden het op een na grootste kerkgenootschap in de VS. 

220 van de ongeveer 380 beklaagden zijn ondertussen veroordeeld of konden het op een akkoordje gooien met justitie. Van deze 220 mensen zitten er 90 nog steeds in de cel, 100 van hen staan geregistreerd als seksueel delinquent. Een groot aantal van hen wist echter uit de gevangenis te blijven middels spijt te betuigen. Daaronder zijn ook minimaal 35 beklaagden die toch weer werk binnen een kerkgemeenschap vonden.

In de afgelopen jaren hebben verschillende slachtoffers van misbruik gestreden voor een betere behandeling van hun zaak en een harder optreden tegen de overtreders. Er werd daarop weliswaar in juli een commissie in het leven geroepen, maar de slachtoffers staan sceptisch tegenover de daadkracht van die studiecommissie.

De Southern Baptist Convention is een vereniging van 47.000 autonome kerken en de koepel heeft bijgevolg weinig macht om de kerken een bepaald beleid op te leggen.

Bekijk ook:
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ronny Vansteelandt

    Overal ter wereld worden pedofielenbendes opgerold en de leden voor het gerecht gebracht. Alleen de kerk onsnapt daaraan. Schandalig.

  • asli ugurlu

    In godsnaam waarom mogen de priesters niet trouwen laat ze toch trouwen man dan zien we deze zaken bijna niet meer dat is erom vragen niet mogen trouwen je ziet maar wat er gebeurt achter de rug?