Groot-Brittannië wil spoedberaad over migranten die met bootjes Kanaal oversteken

Britse minister van Immigratie Caroline Nokes (r.) in de Britse kustplaats Dover.
AP Britse minister van Immigratie Caroline Nokes (r.) in de Britse kustplaats Dover.
Groot-Brittannië wil dringend overleg met Frankrijk over de illegale migranten die proberen het Kanaal over te steken in opblaasbare bootjes. Dat heeft de Britse minister van Immigratie, Caroline Nokes, vandaag gezegd.

Voor de Britse kust zijn tussen dinsdag en vrijdag in totaal 64 migranten uit Iran, Irak, Syrië en Afghanistan gered die met opblaasbare rubberbootjes het Kanaal probeerden over te steken. De migranten werden opgevangen door politie- en hulpdiensten. Sinds begin december werden op het Kanaal al enkele tientallen migranten, onder wie ook meerdere kinderen, onderschept.

De oversteek naar het Verenigd Koninkrijk via het Kanaal, een afstand van minimum 33 kilometer, is erg gevaarlijk door het drukke scheepvaartverkeer, de sterke stroming en de lage temperatuur van het zeewater.

Caroline Nokes is vanmiddag afgereisd naar de Britse kustplaats Dover. Ze wil er overleggen met de lokale autoriteiten en parlementsleden. Londen wil spoedberaad met Parijs over het steeds groter wordend probleem. Het bezoek van Nokes komt één dag nadat de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Sajid Javid, het toenemend aantal pogingen om het Kanaal over te steken een "belangwekkend incident" noemde.

Lees ook: Het nieuwe businessmodel van de mensensmokkelaars: steeds meer migranten proberen Engeland te bereiken via Kanaal
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • diane colman

  Ze willen allemaal naar Engeland gaan dus laat ze gaan... akkoord met @Jo Desk. en Lodewijk Verborgt. In de eerste plaats had Europa al lang moeten ingrijpen en de boten vanuit Afrika "push back" moeten toepassen en de NGO'S verbieden nog hulp te bieden op zee. Europa heeft, van bij het begin, hun lidstaten niet beschermd en zich bezig gehouden met onnozelheden.

 • Erwin Lauwens

  Europa zou slim moeten zijn en zeggen: jullie gaan uit de EU dus moeten jullie de nieuw ontstane grens zelf beschermen. Waarom moet Europa geld uitgeven om degenen die Europa willen verlaten tegen te houden? Gaan we hetzelfde doen in de Middellandse Zee als ze willen terugkeren?

 • Jo Desk

  Met de Brexit in zicht is het akkoord tussen Frankrijk en the UK om asielzoekers voor de UK aan de Franse kust op te vangen ook niet meer van toepassing. UK zal nu zelf moeten zorgen voor al die mensen.

 • Filiep Lapeire

  Rudi Bollaerts Merkel heeft al haar verantwoordelijkheid genomen, ze zal volgende verkiezingen niet meer op de kieslijsten staan, spijtig genoeg haar nalatenschap blijft bestaan.

 • piet devlieger

  Groot-Brittannië stapt uit de EU dus moeten ze hun eigen boontjes doppen en ervoor zorgen dat ze niemand binnenlaten.