Groot-Brittannië verhoogt dreigingsniveau: "Kans op Noord-Ierse terreur substantieel"

Brits minister van Binnenlandse Zaken Theresa May.
AP Brits minister van Binnenlandse Zaken Theresa May.
Het dreigingsniveau van terrorisme gelinkt aan Noord-Ierland is in Groot-Brittannië verhoogd van 'gematigd' naar 'substantieel'. Dat meldt de BBC. Het gaat om het derde niveau op een schaal van 1 tot 5. Concreet betekent dat dat een aanslag "een grote mogelijkheid" is.

Brits minister van Binnenlandse Zaken Theresa May zegt dat het dreigingsniveau, dat van toepassing is voor Engeland, Schotland en Wales, "de aanhoudende dreiging van dissidente republikeinse activiteiten weerspiegelt". Ze volgde de aanbevelingen van de binnenlandse inlichtingendienst MI5.

In Noord-Ierland zelf blijft het dreigingsniveau van Noord-Iers terrorisme behouden op 'ernstig', wat betekent dat een aanslag "zeer waarschijnlijk" is.

In samenwerking met de politie zal de Britse regering verzekeren dat de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen worden, aldus Theresa May. De minister roept de bevolking op waakzaam te blijven en verdachte handelingen te melden aan de politie.

Moord op gevangenisbewaker

De voorbije maanden hebben meerdere gebeurtenissen de vroegere vrees in Noord-Ierland doen herleven, achttien jaar na de Goede Vrijdag-akkoorden die in 1998 een einde maakten aan drie decennia van confessioneel geweld dat aan meer dan drieduizend mensen het leven heeft gekost. In 2005 kondigde het Ierse Republikeinse Leger IRA aan definitief de wapens te hebben neergelegd, maar er zijn nog steeds verdenkeningen in verband met dissidente republikeinse groepen.

Met Pasen waarschuwde de New IRA nog dat de leden "vastberaden waren de oorlog te verklaren aan de eeuwenoude vijand van onze natie". De organisatie dreigde nog meer gevangenisbewakers te viseren, na de moord op Adrian Ismay in maart. "De IRA zal onze gevangenen niet overlaten aan de genade van Brittannië en zal verdere acties treffen", klonk het.

Het dreigingsniveau voor Noord-Iers-gerelateerde terreur werd in 2010 al eens verhoogd van 'gematigd' naar 'substantieel'. In 2012 werd het opnieuw verlaagd.

Wat de dreiging van international terrorisme betreft, in het bijzonder vanwege Islamitische Staat, geldt voor heel het Verenigd Koninkrijk sinds eind augustus 2014 het niveau 'hoog'.