Groot-Brittannië neemt IS-strijder ‘Jihadi Jack’ staatsburgerschap af

Detailfoto van een gevangenis in Syrië.
REUTERS Detailfoto van een gevangenis in Syrië.
De Britse regering heeft Jack Letts, die Oxfordshire vijf jaar geleden achter zich liet om zich bij terreurgroep Islamitische Staat (IS) te voegen, zijn staatsburgerschap afgenomen. Letts bevindt zich momenteel in een Syrische gevangenis. 

Letts heeft een Canadese vader en heeft in dat land ook recht op een paspoort. Canada is boos en vindt dat de Britten “hun verantwoordelijkheden afschuiven”. De beslissing om Letts zijn staatsburgerschap te ontnemen werd naar buiten gebracht door de krant Mail on Sunday en leek als een verrassing  te komen voor Canada. In een officiële verklaring liet het land weten “teleurgesteld” te zijn.

Het afstoten van Letts was één van de laatste beslissingen genomen onder leiding van de voormalige premier Theresa May en de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid. Haar opvolger Boris Johnson en de nieuwe binnenlandminister Priti Patel zouden het met het besluit eens zijn, meldt The Guardian.

De 24-jarige Letts, die ook wel bekend staat als ‘Jihadi Jack’ in de Britse media, bekeerde zich op zijn zestiende tot de islam. Enkele jaren later voegde hij zich bij IS. Sinds 2017 zit hij in de gevangenis in Syrië. Hij heeft toegegeven “niet onschuldig” te zijn en noemt zijn beslissing om af te reizen “een grote fout”, maar had gehoopt op een proces in zijn thuisland. Voor Letts’ vader, John Letts, kwam de beslissing als “een stomp in de maag”. Hij vindt dat de Britse overheid de verantwoordelijkheid voor zijn zoon doorschuift naar de Canadezen. 

Een persoon statenloos maken mag niet volgens internationale wetgeving. Wel staat de Britse wet het afnemen van staatsburgerschap toe als verdachten van terrorisme een dubbele nationaliteit hebben, of het aannemelijk is dat zij in een ander land staatsburgerschap kunnen krijgen.

In februari werd een Britse vrouw, Shamima Begum, al haar Britse paspoort ontnomen, nadat de overheid zei dat ze in Bangladesh een paspoort zou kunnen krijgen. Die beslissing wordt momenteel aangevochten in de rechtbank.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Vos

  Zulke mensen moet men alles ontnemen. Geen genade. Zij vormen nog steeds een gevaar voor de samenleving.

 • Jef Heffens

  UK heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Canada moet gewoon ook zijn verantwoordelijkheid nemen.

 • Ludwig Vanden Boer

  De Eu-landen moeten dringend een verordening stemmen dat iemand die een nationaliteit heeft van buiten de EU er nooit maar dan ook nooit een nationaliteit uit de EU kan verkrijgen.1 Persoon, 1 nationaliteit. Dat zou veel problemen oplossen maar zou een zeker plan wel ernstig dwarsbomen en dat mag niet vrees ik.

 • Jan Verstrepen

  Verstandig hier zouden ze hem een premie geven.

 • paul piens

  Letts’ vader, John Letts, vindt dat de Britse overheid de verantwoordelijkheid voor zijn zoon doorschuift naar de Canadezen. Waarom is nu ineens de Britse overheid verantwoordelijk? Waar is die vader zijn verantwoordelijkheid? En, is die IS-strijder, Jack Letts, niet zelf verantwoordelijk voor zijn daden?