Groot-Brittannië gaat zonder hulp op zoek naar tweetal dat dubbelspion Skripal vergiftigde: "De Russische militaire inlichtingendiensten zitten achter de aanval"

 Alexander Petrov and Ruslan Boshirov - de twee vermoedelijke daders die in Groot-Brittannië verbleven met neppe namen - logeerden enkele dagen in het City Stay Hotel.
EPA Alexander Petrov and Ruslan Boshirov - de twee vermoedelijke daders die in Groot-Brittannië verbleven met neppe namen - logeerden enkele dagen in het City Stay Hotel.
Rusland wil enkel na een officieel verzoek van Groot-Brittannië op zoek gaan naar de twee mogelijke verdachten van de gifaanval op de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in maart in Salisbury. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov ontkent opnieuw elke betrokkenheid van het Kremlin in de aanval met novitsjok. 

De Britse politie heeft twee Russen in verdenking gesteld in de zaak-Skripal. Het gaat om Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov, twee officieren van de militaire inlichtingendiensten, al gebruikt het tweetal waarschijnlijk valse namen.
"Groot-Brittannië moet een officieel verzoek indienen, gebaseerd op bilaterale en multilaterale documenten over juridische bijstand, vooraleer Rusland actie onderneemt of beslissingen neemt tegen deze mensen", aldus Peskov. Volgens de woordvoerder meent Londen echter dat het niet nuttig is om met Rusland samen te werken in deze zaak. 

De Britse premier Theresa May stelde gisteren, na de inverdenkingstelling van de twee verdachten, dat de militaire inlichtingendiensten achter de aanval zaten. Minister van Veiligheid Ben Wallace ging donderdag nog een stapje verder, door president Vladimir Poetin als medeverantwoordelijke aan te duiden. "Hij is president van de Russische Federatie, waar zijn regering de militaire inlichtingendiensten controleert, financiert en leidt", zei hij.

Rusland ontkent betrokkenheid (nogmaals)

Het Kremlin heeft elke Russische betrokkenheid bij de aanval steeds ontkend, en doet dat vandaag opnieuw. "We hebben meer dan eens gezegd en kunnen nogmaals bevestigen dat Rusland niets te maken had met de gebeurtenissen in Salisbury", aldus de Kremlin-woordvoerder. "Elke beschuldiging tegenover het Russische leiderschap is ontoelaatbaar. Noch de hoogste Russische leiders, noch functionarissen in de langere rangen, hebben ooit iets met de gebeurtenissen te maken gehad. Dat is uitgesloten."

Het incident in Salisbury heeft tot een grote diplomatieke rel geleid tussen Rusland en talrijke andere landen. Verschillende diplomaten werden uit het land gezet als reactie op de aan Rusland toegeschreven aanval, waarop Moskou reageerde door eveneens diplomaten uit te wijzen. 

Frankrijk, Duitsland, Canada en de VS hebben vandaag in een gezamenlijke verklaring laten weten "volledig vertrouwen" te hebben in de bevindingen van de Britse politie.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • André Decrock

    Is het met de wereldeconomie werkelijk zo erg gesteld dat men uit is op een nieuwe koude oorlog of erger nog een derde wereldoorlog om deze economie te redden op basis van geen echte bewijzen ?

  • Marc Baeyens

    Poetin zal hget niet graag zien gebeuren. Hij zou wel eens ontmaskerd kunnen worden.