Groot-Brittannië breidt spionagedienst MI5 uit

Gordon Brown.
UNKNOWN Gordon Brown.

De Britse binnenlandse spionagedienst MI5 wordt fors uitgebreid. Dat heeft premier Gordon Brown vandaag gezegd in een speech waarin hij de eerste grote reorganisatie van de Britse veiligheidsstrategie sinds de Koude Oorlog aankondigde.

3.000 medewerkers
MI5 heeft momenteel drieduizend medewerkers en dat worden er vierduizend. Bovendien krijgt het geheime afluistercentrum van de overheid, GCHQ, nieuwe technologie. Bedreigingen als oorlog, terrorisme, klimaatverandering, ziekte en armoede vereisen een nieuwe definitie van nationale veiligheid, zei Brown in het parlement.

Klimaatverandering
Klimaatverandering is potentieel het grootste gevaar voor de wereldwijde stabiliteit en veiligheid, staat in een rapport over de nieuwe veiligheidsstrategie. Een griepachtige epidemie in Groot-Brittannië kan volgens het rapport 750 duizend levens kosten. In geval van grote overstromingen moeten honderdduizenden mensen worden geëvacueerd.

Naar Midden-Oosten
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal veel personeel van Europa naar het Midden-Oosten verplaatsen, om conflicten in de regio te helpen oplossen en het aanzien van Groot-Brittannië in de moslimwereld te verbeteren, zei Brown.

Groot-Brittannië zal opnieuw pogen om de Veiligheidsraad uit te breiden met permanente zetels voor India, Brazilië, Japan, Duitsland en een vertegenwoordiger van Afrika. Verder reduceert Groot-Brittannië zijn arsenaal atoomkoppen van tweehonderd tot 160. (novum/ap/ka)