Groot-Brittanië beschuldigt Rusland na tweede zenuwgifaanval, Moskou eist excuses van Londen

Een politieagent in Amesbury, voor het huis waar de twee slachtoffers zijn gevonden.
EPA Een politieagent in Amesbury, voor het huis waar de twee slachtoffers zijn gevonden.
Het is tijd dat Rusland exact uitlegt wat er gebeurd is rond de tweede zenuwgifaanval. Dat heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Sajid Javid, gezegd. De Britse premier Theresa May is "erg ongerust" door het nieuwe incident waarbij twee mensen met novitsjok vergiftigd werden. Rusland daarentegen eist excuses van Groot-Brittanië.

Het incident vond dit weekend plaats in de Engelse gemeente Amesbury. De slachtoffers zijn volgens de politie een 45-jarige man en 44-jarige vrouw. De vrouw was eerst in elkaar gezakt, later moesten de hulpdiensten ook de man naar het ziekenhuis brengen. Volgens een vriend van het stel konden geen van beiden nog iets zeggen en liep er schuim uit hun mond. 

Beiden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ze kwamen in aanraking met novitsjok, hetzelfde gif dat ook de vroegere Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in maart vergiftigde. Dat gebeurde in Salisbury, dat naast Amesbury ligt.

Groot-Brittanië wijst met de vinger naar Rusland. Londen vermoedt dat Moskou achter de aanval op de Skripals zit. Novitsjok werd in de vroegere Sovjet-Unie geproduceerd.

"Geen ruzie met het Russische volk"

"Het is tijd dat de Russische staat exact uitlegt wat er gebeurd is", zei Sajid Javid vanmiddag in het Britse parlement. "Dit is geen ruzie met het Russische volk. Het zijn de acties van de Russische regering die onze veiligheid en die van de internationale gemeenschap in blijven ondermijnen."

Premier Theresa May is erg ongerust over het nieuwe incident. Haar gedachten zijn bij de slachtoffers en hun familie. "Het is erg verontrustend om te zien dat twee nieuwe mensen vergiftigd zijn met novitsjok. Ik weet dat de politie hemel en aarde beweegt om te onderzoeken wat er gebeurd is", aldus de Britse premier donderdag tijdens haar bezoek aan Berlijn.

Niet specifiek geviseerd

Toch zouden de twee personen niet specifiek geviseerd zijn. Wel kan het dat het koppel slachtoffer werd van de naweeën van de eerste aanval, maakte de Britse staatssecretaris voor Veiligheid Ben Wallace bekend. 

"Het huidige vermoeden is dat ze het slachtoffer werden van de gevolgen van de eerste aanval, of iets anders, maar dat ze niet rechtstreeks geviseerd werden", aldus Wallace, die ook herhaalde dat Londen meent dat Rusland achter de aanval op de Skripals zat. Vanavond voegde Scotland Yard er aan toe dat de twee in aanraking waren gekomen met het zenuwgif, nadat ze contact hadden gehad met een besmet object. Dat hebben bijkomende tests uitgewezen.

Ook hij riep de Russen op informatie over de vergiftiging te geven. "De Russische staat zou dit kwaad kunnen corrigeren", vertelt Wallace aan BBC Radio 4. "Ze zouden ons kunnen zeggen wat er gebeurd is... Zij zijn het die alles kunnen ophelderen om mensen veilig te houden."

De Britse Volksgezondheidsdienst waarschuwt intussen dat iedereen die een van de vijf sites in Salisbury of Amesbury bezocht heeft voorzorgen moet nemen, zoals kleren wassen en andere voorwerpen die besmet kunnen zijn, schoonmaken. 

Rusland wil excuses

Het Kremlin meldt dat het niet over informatie beschikt over een nieuwe vergiftiging met novitsjok. "We weten niets over de substantie die gebruikt is of de manier waarop die gebruikt is", aldus de woordvoerder van president Poetin, Dmitry Peskov. Hij zegt "zeer bezorgd" te zijn over "het herhaaldelijk gebruik van zulke substanties in Europa".

Nog volgens Peskov heeft Londen nooit samen met Rusland een onderzoek willen voeren over het gebruik van het gif op Skripal. De woordvoerder beschuldigde Londen ervan "geen enkele interesse" te hebben in zo'n onderzoek.

Moskou dringt er bij de Britse politie dan ook op aan om geen "vuile politieke spelletjes te spelen". "De Britse politie kan beter met ons samenwerken om dit te onderzoeken", benadrukte Maria Zakharova, de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. "De regering van Theresa May en haar vertegenwoordigers moeten zich verontschuldigen voor alles wat ze hebben aangericht, zowel aan Rusland als de internationale gemeenschap."

Eerdere aanval

Het zenuwgif novitsjok werd in de vroegere Sovjet-Unie geproduceerd. De aanslag eerder dit jaar op Skripal en zijn dochter veroorzaakte een diepe internationale crisis. Verschillende landen, ook België, wezen daarop Russische diplomaten uit. Moskou reageerde met gelijkaardige maatregelen. De Skripals verblijven op dit moment op een onbekende locatie.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • rudy liessens

    Zijn dit mischien de daders van de vorige aanslag ?

  • Michel Van Limbergen

    De Britten zijn meesters in de schuld in andermans schoenen te schuiven. Ze zouden beter hun huishouden neen keer nakijken!

  • Gunther Abers

    Smijt ze uit de wereldbeker. Arrogant en grootheidswaanzin