Groningers gebruiken schadevergoeding aardbevingen voor vakanties

Een man in het Groningse gehucht Doodstil stelt de schade aan zijn huis vast na twee bevingen in dezelfde nacht. Archieffoto uit februari 2013.
EPA Een man in het Groningse gehucht Doodstil stelt de schade aan zijn huis vast na twee bevingen in dezelfde nacht. Archieffoto uit februari 2013.
Een deel van de Groningers gebruikt het geld dat bedoeld is voor aardbevingsreparaties, voor vakanties of het betalen van achterstallige rekeningen. Dat zeggen bouwbedrijven en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), meldt de radiozender BNR.

De Nederlandse regering besliste begin dit jaar om de gaswinning in Groningen de volgende drie jaar gericht te verminderen. De provincie werd de afgelopen jaren herhaaldelijk door aardbevingen getroffen .

De NAM betaalde sinds 2012 meer dan 250 miljoen aan Groningers om door aardbevingen beschadigde huizen te repareren. De slachtoffers blijken dit geld nu lang niet altijd te gebruiken voor reparaties. Volgens een directeur van een Gronings bouwbedrijf, die anoniem wil blijven, wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor een vliegticket naar de zon.

Ook de NAM betwijfelt of het geld naar reparaties gaat. "Het komt ook voor dat mensen de schade helemaal niet laten herstellen of misschien wel slechter laten herstellen - in ieder geval niet conform onze afspraak. Dat betekent dat de schade blijft of niet goed genoeg hersteld wordt", aldus een woordvoerder.Video