Groningen opnieuw opgeschrikt door aardbeving

Een bewoonster van Westerwijtwerd wijst schade aan die is ontstaan door een aardbeving met een kracht van 3.4 van amper een maand geleden.
ANP Een bewoonster van Westerwijtwerd wijst schade aan die is ontstaan door een aardbeving met een kracht van 3.4 van amper een maand geleden.
Het Nederlandse Groningen is vanmorgen rond 7 uur opnieuw opgeschrikt door een aardbeving, meldt het KNMI. De beving had een kracht van 2,5 op de schaal van Richter en is daarmee een van de zwaardere. Het epicentrum lag in Garrelsweer, vlakbij het gaswingebied in het noordoosten van de noordelijke provincie. Vorige maand werd dezelfde omgeving ook al opgeschrikt door een aardbeving. 

Op Twitter doen mensen melding van de aardschok. “Weer een flinke dreun’’, schrijft iemand. De aardbeving komt amper drie weken na de vorige grote beving op 22 mei in het Groningse Westerwijtwerd. Bewoners in de omgeving van het epicentrum deden toen bijna 4.500 meldingen van schade als gevolg van de aardbeving.

Vandaag zijn er 42 schademeldingen binnengekomen, meldt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). “We ontvingen twee meldingen van een acuut onveilige situatie in de gemeente Loppersum”, aldus de commissie. “Hoeveel meldingen het directe effect zijn van de beving in Garrelsweer, is nog niet te zeggen.”

De bevingen in Groningen worden veroorzaakt door de gaswinning in het gebied. Een onderzoek van het KNMI laat zien dat zowel het aantal aardschokken als de kracht ervan in het afgelopen decennium aanzienlijk toenamen. De gaskraan wordt daarom geleidelijk dichtgedraaid. Vorig jaar daalde het aantal bevingen.

Gaswinning eerder stoppen

Na de beving in Westerwijtwerd hingen bewoners de vlaggen halfstok. Gerhard Visker, lid van de Groninger Bodem Beweging vertelde toen dat voor hem de maat echt vol is. “Dit kan gewoon echt niet. De gaswinning moet eerder stoppen. Zo snel mogelijk.”

Het aantal schadeclaims in Groningen als gevolg van de bevingen loopt in de duizenden. De zwaarte van de recentste grote beving in Zeerijp had veel invloed op de gaswinning in het gebied. Zo liet de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de dag na die beving weten de gaswinning op meerdere plaatsen te stoppen of terug te schroeven. In een later stadium besloot het kabinet uiteindelijk de gaswinning helemaal te gaan afbouwen, naar nul rond 2030.

‘Bevinkje’

De Nederlandse minister van Klimaat Eric Wiebes kreeg na de vorige aardbeving veel kritiek over zich heen nadat hij de aardbeving in Westerwijtwerd een ‘bevinkje’ noemde. Later ging hij daarvoor diep door het stof tijdens een debat in de Tweede Kamer. Dat hij de recente aardbeving in Westerwijtwerd een ‘bevinkje’ noemde, was “enorm dom” en “kwetsend voor de Groningers”. Hij herhaalde zijn excuses tegen een kritische Tweede Kamer, waar óók bij de coalitiepartijen wrevel is over het optreden van Wiebes.

Ook maakte premier Rutte tijdens dat debat namens het hele kabinet excuses voor de “verschrikkelijke ellende" waar Groningen de afgelopen vijftig jaar mee te maken heeft gehad. “We hebben Groningen een ontzettend slechte dienst bewezen door pas vanaf 2012 naar de veiligheid van het gebied te kijken’’, zei de premier. Niet eerder maakte Rutte in het parlement excuses voor de manier waarop de aardbevingsoverlast de laatste jaren is aangepakt.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Verbist

  De tijd van het gouden kalf is voorbij met gevolgen die niet te overzien zijn omtrent de schade die de gaswinning heeft veroorzaakt.

 • willy platteau

  inderdaad ,men moet de gaswinning stoppen , de druk in de leeglopende ondergrondse gasbellen verminderden storten dan in, vandaar de bevingen . gaat men wachten tot er iets ergs gebeurd daar ??

 • Dirk Lathouwers

  Opgeschrikt!!!!!! 2,5 op de schaal dat zie je of hoor je niet. Schade claims genoeg waarschijnlijk. Komaan niet overdrijven.

 • Jim Baker

  Die foto waar de dame het scheurtje aanwijst geloof mij de verzekeringen zijn ook niet achterlijk is een heel oude scheur en is in twee verschillende periode s al eens terug opgevoegt daar trap ik en geen enkele bouwvakker in dame.

 • Jacques Mertens

  2,5 op de schaal van Richter, dat is nauwelijks voelbaar. En als ze hun huizen niet zo goedkoop gebouwd hadden dan zaten er ook geen scheuren in.