Grondwettelijk Hof verwerpt meerdere maatregelen uit Portugees besparingsplan

EPA
Het Grondwettelijk Hof in Portugal heeft vanavond verschillende besparingsmaatregelen van de centrumrechtse regering van premier Pedro Passos Coelho ongedaan gemaakt. De hoogste gerechtelijk instantie van Portugal verwierp drie van de vier maatregelen die de linkse oppositiepartijen hadden aangevochten. De besparingsmaatregelen waren al opgenomen in de begroting voor 2014.

De belangrijkste maatregel die het Grondwettelijk Hof ongedaan maakte, is de loonsverlaging voor de ambtenaren die meer dan 675 euro per maand verdienen. Daarnaast werd ook de heffing van 5 en 6 procent op respectievelijk de ziekte- en werkloosheidsuitkeringen geschrapt. Tot slot vond ook de aangekondigde beperking van het weduwepensioen geen genade in de ogen van het Grondwettelijk Hof.

De verlaging van het aanvullend pensioen bij de overheidsbedrijven werd dan weer wel goedgekeurd.

De uitspraak van het hof komt er amper twee weken na de exit van Portugal uit het internationale hulpplan.

Vertrouwensstemming
De centrumrechtse regering, die vandaag nog een vertrouwensstemming overleefde in het parlement, heeft echter duidelijk gemaakt dat ze haar strenge hervormingsprogramma zal blijven voortzetten. Zo liet premier Pedro Passos Coelho vrijdag in het parlement alvast weten dat nieuwe belastingverhogingen niet uitgesloten waren indien het Grondwettelijk Hof niet instemde met zijn besparingsplan.

"Ik kan me er niet toe engageren om geen belastingverhoging door te voeren, zolang ik niet weet of dat nodig zal zijn", klonk het toen. In de Portugese media wordt al gespeculeerd over een btw-verhoging, van 23 naar 25 procent.