Grondwettelijk hof heft samenscholingsverbod in Heidenau op

AP
Het grondwettelijk hof in Duitsland heeft vandaag definitief een eind gemaakt aan het samenscholingsverbod in Heidenau. De rechters vinden dat de noodsituatie waarom het verbod was ingesteld, niet genoeg is onderbouwd. Na een dag juridisch getouwtrek is het verbod nu teruggedraaid.

Het samenscholingsverbod werd afgekondigd nadat het sinds vorige week zaterdag onrustig is in Heidenau, waar vluchtelingen worden opgevangen. Meerdere keren werd er gedemonstreerd tegen het asielzoekerscentrum en vorige week liep dat uit op rellen.

Iemand die wel wilde protesteren stapte naar de rechter vanwege het verbod. Aanvankelijk besloot een rechtbank gisteren dat het samenscholingsverbod moest worden opgeheven, maar niet veel later oordeelde weer een ander gerechtshof dat het verbod slechts gedeeltelijk moest worden teruggedraaid. Alleen de linkse beweging Dresden Nazivrij mocht daardoor demonstreren. Voor andere groepen, zoals rechtsextremisten die tegen de opvang van de vluchtelingen zijn, bleef het verboden, schrijft Der Spiegel. Toch omsingelden ook vannacht verschillende rechtse demonstranten het centrum en moest de politie ingrijpen.

Het grondwettelijke hof in Karlsruhe heeft het verbod nu volledig opgeheven. Dat hof toetst uitspraken aan de hand van de grondwet.

AP