Grondwetgevende vergadering in Venezuela begonnen onder zware beveiligingsmaatregelen

De constituante kwam bij elkaar in een aparte zaal in het parlementsgebouw in Caracas.
ap De constituante kwam bij elkaar in een aparte zaal in het parlementsgebouw in Caracas.
Ondanks alle waarschuwingen is de zondag verkozen grondwetgevende vergadering in Venezuela aan haar opdracht begonnen. Onder zware beveiligingsmaatregelen van leger en politie startte in het parlementsgebouw in Caracas de constituerende zitting van de 545 leden.

De internationaal voor haar onbuigzame houding bekende ex-minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodríguez werd tot voorzitster verkozen. De 48-jarige politica werd unaniem aangewezen om de hervorming van de grondwet in goede banen te leiden.

De door de paus en tientallen landen gehekelde constituante werd door president Nicolás Maduro geopend. Ook de echtgenote en de zoon van de president zetelen in de vergadering.

ap
Voorstanders van Maduro kwamen vandaag in Caracas de straat op om hun steun voor de president uit te drukken.
reuters Voorstanders van Maduro kwamen vandaag in Caracas de straat op om hun steun voor de president uit te drukken.

Volmacht

De vergadering moet de grondwet van 1999 hervormen en beschikt gedurende de overgangstijd over alle politieke volmachten. Het huidige, door de oppositie gedomineerde parlement wordt daardoor de facto buitenspel gezet. De vrees is groot dat er een socialistische dictatuur op poten wordt gezet om ondanks het massale protest en de aanhoudende crisis toch aan de macht te kunnen blijven. Symbolisch zullen ook de door de oppositie verwijderde portretten van de stichter van het socialistisch project, Hugo Chávez, weer opgehangen worden.

Paus Franciscus had Maduro vandaag nog opgeroepen de vergadering "te stoppen of op te schorten". Zijn woorden hebben veel belang, want in het 30 miljoen inwoners tellende land is 95 procent katholiek.

Maar ook tegenstanders van het regime lieten zich niet onbetuigd.
afp Maar ook tegenstanders van het regime lieten zich niet onbetuigd.
Pro-regeringsmilities paraderen met afbeeldingen van voormalig president Hugo Chavez en nationale held Simon Bolivar.
reuters Pro-regeringsmilities paraderen met afbeeldingen van voormalig president Hugo Chavez en nationale held Simon Bolivar.

"Wij zullen zegevieren"

Maduro deelde daarentegen op Twitter voor het begin van de vergadering mee: "De grondwetgevende vergadering van het soevereine volk heeft rivieren en bergen overwonnen (...). Niets en niemand zal de nieuwe geschiedenis verhinderen. Wij zullen zegevieren". 

Maduro spreekt over een "vergadering van de vrede" om na meer dan 120 doden tijdens de protesten de rust en orde in het land met de grootste oliereserves te herstellen.

De verkiezing van de leden van de constituante zondag werd overschaduwd door beschuldigingen van fraude en een boycot van de oppositie. Daardoor kwamen maar weinig Venezolanen opdagen. In de constituante zetelen bijna enkel regeringsaanhangers. De oppositie heeft opgeroepen om opnieuw massaal de straat op te komen.

reuters
reuters