Groepsverkrachting in Freiburg: extreemrechtse partij roept op tot manifestaties, 1.500 mensen betogen tegen extreemrechts protest

Deelnemers aan een betoging tegen de AfD in Freiburg. Ook in andere steden gaan AfD-aanhangers en tegenbetogers de straat op.
Patrick Seeger/dpa Deelnemers aan een betoging tegen de AfD in Freiburg. Ook in andere steden gaan AfD-aanhangers en tegenbetogers de straat op.
De Duitse extreemrechtse partij AfD heeft opgeroepen tot manifestaties vandaag in de zuidwestelijke stad Freiburg, na de groepsverkrachting van een 18-jarige studente door overwegend Syrische mannen. Tegelijk is opgeroepen tot tegenbetogingen.

AfD roept de bevolking op om hun woede uit te drukken. De tegenbetogers willen dan weer manifesteren tegen pogingen om de misdaad te gebruiken om antimigrantengevoelens aan te wakkeren. Zo’n 1.500 mensen namen deel aan die mars in de zuidwestelijke stad. afD wist slechts 300 tot 500 mensen te mobiliseren. 

De politie hield de twee betogingen gescheiden. De AfD-mars moest wel een alternatieve route volgen, omdat de tegenbetogers de originele route hadden geblokkeerd.

18-jarig slachtoffer 

Het 18-jarige slachtoffer kreeg in de nacht op zondag 14 oktober in een discotheek een drankje aangeboden van een onbekende. Samen met de man verliet ze club, waarna ze in een nabijgelegen struikgewas door verscheidene mannen werd verkracht.

De politie voert onderzoek naar zeven Syriërs, tussen 19 en 29 jaar oud, en een 25-jarige Duitser. Volgens de politie zijn nog andere mannen betrokken. Alle acht zijn gekend bij het gerecht. De meesten van hen wonen in vluchtelingenonderkomens in en rond Freiburg. 

In de Duitse stad Chemnitz ontstond recentelijk nog onrust, nadat er asielzoekers waren opgepakt na een dodelijke steekpartij. Rechtse groeperingen gingen de straat op om hun ongenoegen te laten blijken. Dat leidde ook tot grote tegendemonstraties van linkse organisaties.

AfD-aanhangers gaan in Plauen in deelstaat Saksen de straat op.
Sebastian Willnow/dpa-Zentralbil AfD-aanhangers gaan in Plauen in deelstaat Saksen de straat op.
Ook in Plauen leidt de AfD-betoging tot tegenbetogers (foto).
Sebastian Willnow/dpa-Zentralbil Ook in Plauen leidt de AfD-betoging tot tegenbetogers (foto).
Freiburg.
Getty Images/iStockphoto Freiburg.

Bekijk ook:

Gewonden bij betogingen van extreemrechts in Duitsland
63 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Segers

  Feiten zijn feiten. Heeft niks met extreem of populistisch te maken

 • Maxim Borgers

  de cijfers zullen wel omgekeerd zijn zeker denk dat rechts meer betogers had dan links

 • Marc Baeyens

  De linkse organisaties verdedigen verkrachters langs één kant maar verdedigen de MeToo beweging langs de andere kant. Een bredere spreidstand kunnen ze moeilijk maken.

 • Jef Heffens

  In 2015 stond een interview met een vrouwelijk vrijwilliger die op eigen initiatief zich wou inzetten voor de vluchteling. Het kwam erop neer dat het gedrag van ongeveer 10 % van de vluchtelingen voornamelijk Syriërs en Irakezen min of meer aanvaardbaar was. Het gedrag ten opzichte van vrouwen van die andere 90% was gewoon schandalig, wansmakelijk en misdadig. Dat was een relaas van een vrijwillige linkse activiste in het gerenommeerd tijdschrift "Der Spiegel"

 • Maria Arens

  Ik snap niet dat mensen zich steeds weer voor de vuile politieke kar laten spannen om links OF rechts te stemmen en te oordelen. U wordt daar allen voor VERoordeeld. WEIGER gewoon links of rechts te stemmen. Dan is het gedaan met de hedendaagse stomme politiek.