Groep van Lima verwerpt militaire interventie in Venezuela

De Venezolaanse president Nicolas Maduro.
REUTERS De Venezolaanse president Nicolas Maduro.
Verschillende landen van de Groep van Lima hebben zaterdag een "militaire interventie" of het "gebruik van geweld" in Venezuela verworpen. Een dag eerder had de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Colombiaan Luis Almagro, een dergelijke optie niet uitgesloten.

Elf van de veertien landen van de groep verwerpen "een militaire interventie of het gebruik van geweld" in Venezuela, zegt het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht. Ze veroordelen ook de dreigementen aan het adres van Venezuela. Het gaat om Argentinië, Brazilië, Chili, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Peru en Santa Lucia. De Groep van Lima omvat ook Canada, Colombia en Guyana.

De Groep van Lima is in 2017 in het leven geroepen om de politieke crisis in Venezuale te helpen oplossen. Tegelijk spaart ze de kritiek op het regime van president Nicolas Maduro niet. 

OAS-topman Almagro zei vrijdag dat hij de militaire optie niet uitsloot om Maduro omver te werpen. Hij houdt hem verantwoordelijk voor de humanitaire en economische crisis in het land. 
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jef Heffens

  Onderhandelen met Maduro, wat zal daaruit komen. Maduro is een communistisch dictator pur sang. Die gaan altijd door tot het ganse systeem ineenstort. Intussen verlaten miljoenen Venezolanen hun land. Uiteindelijk zullen de communisten van Maduro nog alleen zijn in hun land en zullen ze niemand meer hebben om uit te buiten en in werkkampen te steken.

 • Paul Jansen

  Logische zaak, er gebeuren alleen maar interventies in olielanden, dat moet ophouden, Venezuela is een onafhankelijk land en het volk zelf moet zijn "dictator" omverwerpen, Maduro is niet de enige, er is erger.

 • marcus bastiaensens

  Groep werd opgericht om crisis op te lossen. Wat doen ze buiten reizen, eten en drinken. Niets. Herkend je europees parlement, VN, NATO, en nog vele andere papieren organisaties .... regeltjes maken en verder niets...

 • wim CLAES

  ze durven niet,venezuela is te sterk.

 • Dimitri Mostrey

  Het probleem Venezuela is een zelfstandigheidstest voor de Latijnse landen. Als ze niets doen zal de VS of de VN uiteindelijk tussenkomen. Een militaire junta, wat Maduro de facto is, werp je niet omver met een militaire interventie. Het treft voornamelijk de burger. Het Maduro-regime amnestie geven als ze aftreden is een mogelijkheid. Maar gaan ze dat zomaar doen?