Groep daklozen bezet negen dagen Londense luxevilla

De daklozen en activisten werden vandaag gedwongen om het gebouw te verlaten.
AP De daklozen en activisten werden vandaag gedwongen om het gebouw te verlaten.
In Londen zijn een 25-tal krakers uit een luxevilla ter waarde van 17,6 miljoen euro gezet. De illegale bewoners hadden hun intrek genomen in het leegstaande gebouw dat eigendom is van een Russische miljardair. Deurwaarders dwongen hen vandaag om het pand te verlaten.

Het gebouw is een voormalige Spaanse school en ligt in een rijke Londense buurt waar een huis gemiddeld 20 miljoen euro kost.

De krakers beweerden dat ze met hun actie het groeiende aantal daklozen in het Verenigd Koninkrijk onder de aandacht willen brengen, terwijl er in Londen duizenden gebouwen leegstaan. Die zijn vaak in het bezit van buitenlanders en blijven onbenut.

Tom Fox is een van de activisten. Hij bevestigt dat de groep vanmorgen de woning verliet toen de politie en deurwaarders toekwamen met een uitzettingsbevel. In een verklaring liet de groep weten dat ze zichzelf toegang hadden verschaft tot het gebouw via een openstaand raam. Ze vormden het voormalige leegstaande schoolgebouw om tot een opvangcentrum voor meer dan 25 daklozen.

Volgens Fox heeft de groep al een nieuw gebouw gevonden: ze zijn van plan om hun intrek te nemen in het nabijgelegen Grosvenor Gardens waar ze verder onderdak zullen bieden aan de daklozen en waar ze ook activiteiten plannen.

"In het ideale scenario komt er een wet die bepaalt dat als je een gebouw bezit dat zo lang leeg staat, je dan de deuren moet openzetten voor de daklozen", zegt Fox.

4.134 mensen op straat
Het aantal mensen dat op straat leeft, steeg in Engeland voor het zesde jaar op rij, zo blijkt uit cijfers die vandaag werden vrijgegeven. In 2016 sliepen gemiddeld 4.134 mensen op straat, dat is een stijging met zestien procent in vergelijking met het jaar voordien.  
   
Uit cijfers die de Britse overheid vorige maand uitbracht, blijkt dat meer dan 200.000 huizen in Engeland al zes maanden of langer leegstaan.