Groep conservatieve katholieken dreigt met afzetting paus Franciscus

Paus Franciscus met Ahmad al-Tajeb, de grootimam van al-Azhar in Caïro.
AFP Paus Franciscus met Ahmad al-Tajeb, de grootimam van al-Azhar in Caïro.
Een groep van 19 conservatieve katholieke priesters en theologen vraagt in een petitie op initiatief van change.org aan paus Franciscus om zijn leerstellige standpunten over kwesties zoals abortus of homoseksualiteit te herzien. Zij dreigen met een procedure om hem af te zetten als hij niet op hun eisen ingaat. Dit heeft kerknet vandaag gemeld.

De twintig pagina's tellende petitie is opnieuw vooral gericht op de apostolische exhortatie Amoris Laetitia, die eerder al de schietschijf was van vier kardinalen onder leiding van kardinaal Raymond Burke. Paus Franciscus krijgt ook openlijke kritiek omdat hij zich onder meer bij het referendum in Ierland voor de liberalisering van abortus niet krachtiger en openlijk tegen vruchtafdrijving heeft uitgesproken.

Nieuw volgens het katholieke internetportaal is de kritiek op de gemeenschappelijke verklaring van de paus met Ahmad al-Tajeb, de grootimam van al-Azhar in Caïro (Egypte), die tijdens het pauselijk bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten ondertekend werd. De ondertekenaars van de petitie bestempelen de stelling uit dat document, dat elkeen recht heeft op vrijheid van geloof, mening, uitdrukking en handelen, als ketterij. Er is ook kritiek op het kruis in regenboogkleuren tijdens de Wereldjongerendagen, dat als een steun voor de homobeweging wordt bestempeld, terwijl die regenboogvlag in zuiderse landen als Italië, maar ook elders in de wereld, juist symbool staat voor vrede.

De bekendste ondertekenaar van de petitie is de Engelse dominicaan en theoloog Aidan Nichols.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • oswald billiet

    Ik heb de amoris laetitia maar in een verkorte versie kunnen lezen, maar stel daar toch grote vragen bij. Dit document heeft het niet over de sexualiteit van religieuzen , maar evenmin over de opheffing van het celibaat. En daar wordt de westerse gelovige wereld mee geconfronteerd. Het is dus helemaal niet verwonderlijk dat de paus Franciscus tegenwind krijgt omdat hij de echte hete hangijzers ontwijkt.

  • Hubert Wouters

    Schaf die hele hypocriete en criminele organisatie af. Bouw een pretpark op het grondgebied van het vaticaan. Laat die clowns optreden in een circus maar het vaticaan is eigenlijk al een circus.