Groenland staat niet te koop, dus Trump wil er nu consulaat openen

De Groenlandse hoofdstad Nuuk.
AP De Groenlandse hoofdstad Nuuk.
Zijn pogingen om Groenland over te kopen van Denemarken draaiden afgelopen week op niets uit. Dus gooit president Trump het maar over een andere boeg. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft interesse om opnieuw een consulaat te openen op het eiland om de Amerikaanse belangen veilig te stellen, blijkt uit documenten aan het Congres.

Het Amerikaanse consulaat op Groenland ging in 1940 open nadat Nazi-Duitsland Denemarken had bezet. In 1953 sloot het weer, maar Trump blijkt er nu dus opnieuw interesse in te hebben. In de brief aan het Congres blijkt dat de regering het heropenen van het consulaat in hoofdstad Nuuk ziet als een deel van een groter plan om de Amerikaanse aanwezigheid in de Arctische regio te vergroten. De Verenigde Staten hebben “strategische interesse in het verbeteren van de politieke, economische en commerciële relaties in het Arctische gebied”, staat in de brief aan de commissie Buitenlandse Zaken van de Senaat.

Een nieuwe diplomatieke post zou de VS toelaten “essentiële belangen in Groenland te verdedigen, net als het uitdiepen van de relaties met de Groenlandse overheden en samenleving”, valt nog te lezen in de brief. Bedoeling is dat het consulaat volgend jaar al moet openen. Tegen dit najaar al wil de het ministerie de eerste diplomaten aanduiden.

Hoewel ook China en Rusland al hun interesse in de natuurlijke rijkdommen van Groenland hebben getoond, ging Trump daar deze week toch het verste in. Zijn idee om Groenland gewoon over te kopen, viel in Denemarken op een koude steen. Dat Trump daarna bovendien zijn staatsbezoek aan het land afzegde om die reden, ging er helemaal niet in. Maar terwijl hij de Deense premier Mette Frederiksen eerder nog ‘nasty’ noemde, was ze gisteren na een telefoontje plots weer “een geweldige vrouw”.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • mertens jean

  Hopelijk weigert Denemarken wan een consulaat toelaten is het begin van ellende, allerhande veiligheid-en spionagediensten zullen in het consulaat een onderkomen vinden en alzo zal Trump binnen verloop van tijd toch zijn slag thuishalen.

 • Gerard Braeckmans

  Emile De Smedt: over dat Trumpbashen: die man is gewoon knettergek, heeft geen enkel besef wat hij aan het aanrichten is, volledig narcistisch en rijp voor psychiatrie. Ik zal waarschijnlijk nog wel enkele van zijn 'kwaliteiten' niet gemeld hebben.

 • Christine Laevers

  Emile De Smedt : ik geef u gelijk : Trump vist van alles op uit het verleden: tot daar zijn inspiratie. Maar dit is wel anno 2019. Alaska werd verkocht aan de VS in 1867 voor ongeveer 110 miljoen dollar. En Trump denkt dat hij nu nog zo'n koopje kan doen, die oude man toch!

 • wim Goossens

  @ Emile De Smedt : We zijn allemaal niet achterlijk en lezen ook artikels en boeken ... Het geval Truman is breed uitgesmeerd in deze krant als er een vermoeden was van het voorstel van Trump ... Dus ja wij kennen dit ook en ja wij vinden Trump een onbeschoft persoon zoals hij de premier en koniging van Denemarken heeft behandeld ....

 • Emile De Smedt

  Trump heeft gewoon het oude voorstel van Truman opgevist.Truman was destijds al bereid Groenland te kopen.Maar wie weet dat nog of wie gaat snuffelen in media van toen.Amerika heeft ooit Alaska gekocht van de Russen die verkoop tot m vandaag niet kunnen verteren.Maar dat alles is geweten alleen moet het nu Trumpbashen bljven.