Groen licht voor hormonenbehandeling Wikileaks-informant Chelsea Manning

Bradly Manning in 2013 bij het verlaten van de rechtszaal.
AP Bradly Manning in 2013 bij het verlaten van de rechtszaal.
Wikileaks-informante Chelsea Manning, bij het grote publiek beter gekend als Bradley Manning, zal in de gevangenis een hormonenbehandeling krijgen in het kader van haar geslachtsverandering. Het Amerikaanse leger heeft daarvoor het licht op groen gezet, zo meldden een verantwoordelijke van het Pentagon en de advocaat van Manning gisteren.

De behandeling werd goedgekeurd op basis van een evaluatie van de medische toestand van Manning, klinkt het. De beslissing werd op 5 februari genomen door kolonel Erica Nelson van de militaire gevangenis van Fort Leavenworth, in Kansas, waar Chelsea Manning zit opgesloten. "We zijn erg blij" dat "de regering eindelijk heeft ingestemd met de hormonentherapie" van Manning, liet raadsman Chase Strangio in een verklaring weten.

Manning kreeg in april 2014 al toestemming van de rechter om zijn voornaam te veranderen van "Bradley" in "Chelsea".

In augustus 2013 werd Manning, toen nog Bradley dus, veroordeeld tot 35 jaar cel wegens het lekken van beelden van een helikopteraanval in Bagdad waarbij burgers en journalisten om het leven kwamen. Ook bezorgde ze diplomatieke berichten aan de klokkenluiderswebsite.

Archiefbeeld.
REUTERS Archiefbeeld.