Groen licht voor de komst van 11 Congolese adoptiekinderen

Buitenlandminister Didier Reynders (MR).
BELGA Buitenlandminister Didier Reynders (MR).
Elf kinderen, die door Belgische koppels geadopteerd waren, kunnen de Democratische Republiek Congo verlaten. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aangekondigd. De kinderen mochten meer dan twee jaar niet naar België reizen als gevolg van een moratorium op internationale adoptie.

"We hebben toestemming gegeven voor 69 kinderen om het nationale grondgebied te verlaten", bevestigde de Congolese minister van Justitie Alexis Thambwe Mwamba aan de pers na een ontmoeting met de ambassadeurs van de meest betrokken landen. Ook drie zwaar zieke kinderen mogen vertrekken. De gezinnen die de Congolese kinderen zullen adopteren zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, Italië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Zwitserland.

Op de vergadering met de ambassadeurs was ook de Belgische ambassadeur in Congo, Michel Latschenko, aanwezig. Hij kreeg te horen dat twaalf dossiers, die betrekking hadden op elf kinderen, goedgekeurd waren, zo verklaarde minister Reynders aan Belga. "Met de ambassade in Kinshasa gaan we alles in het werk stellen opdat de kinderen zo snel mogelijk naar België kunnen komen", zei Reynders nog.

De minister heeft woensdagnamiddag een reeds lang geplande ontmoeting met de adoptiegezinnen. Reynders bedankte hen voor de discretie die ze in deze delicate zaak in acht genomen hebben. Er zijn veelvuldige contacten geweest met de Congolese autoriteiten op verschillende niveaus, met inbegrip van de premier en de president.

Homokoppels

Didier Reynders bedankte de Congolese autoriteiten voor de doorbraak in het dossier en herinnerde eraan dat in het verleden reeds een eerste golf van adoptiekinderen Congo had kunnen verlaten. Eind 2013 sloot Kinshasa de grenzen voor kinderen die door buitenlanders geadopteerd waren. De Congolese autoriteiten hadden naar eigen zeggen informatie verkregen dat geadopteerde Congolese kinderen in bepaalde landen mishandeld werden of dat ze door homokoppels geadopteerd waren, wat door de Congolese wet verboden is.

Het moratorium werd in september 2014 voor onbepaalde tijd verlengd. Dat werd door de betrokken families als een drama ervaren omdat ze op duizenden kilometers van hun geadopteerd kind verbleven. Intussen stierven ook enkele kinderen. In 2014 werd de Belgische Laurence Sénéchal tot een half jaar cel en een boete veroordeeld omdat ze geprobeerd had een meisje van zes, dat ze geadopteerd had, het land uit te smokkelen door immigratieambtenaren om te kopen.