Groen licht voor Amerikaanse wapenverkoop aan Saoedi-Arabië

President Donald Trump en Kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië tijdens een ontmoeting in het Witte Huis.
AFP President Donald Trump en Kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië tijdens een ontmoeting in het Witte Huis.
De Amerikaanse Senaat is er maandag niet in geslaagd voldoende stemmen te ronselen om Trumps veto op te heffen en zo alsnog de verkoop van wapens aan Saoedi-Arabië tegen te houden.

De president had woensdag zijn veto gesteld tegen resoluties die het Congres had goedgekeurd om de verkoop van wapens aan Saoedi-Arabië te blokkeren. Volgens Trump zouden die resoluties "het wereldwijde concurrentievermogen van Amerika verzwakken, de belangrijke relaties met bondgenoten en partners ondermijnen en de boodschap uitsturen dat de VS partners en bondgenoten in de steek laten". Hij noemde het "zijn plicht" om de resoluties terug te sturen naar de Senaat zonder zijn goedkeuring.

De wapenverkoop werd eind mei goedgekeurd door de regering. Die had daarvoor het Congres omzeild door de noodtoestand uit te roepen. De wapenleveringen zouden een urgent karakter hebben gezien de opgelopen spanningen met Iran (HLN+), luidde de redenering.

In de clinch met Congres

Het Huis van Afgevaardigden stemde een tiental dagen geleden voor een reeks maatregelen om de verkoop aan de Saoedi's en enkele van hun bondgenoten tegen te houden. Het Congres verzet zich al langer tegen het beleid van het Witte Huis rond Saoedi-Arabië. In april keurde het nog een resolutie goed om de Amerikaanse steun aan de Saoedische coalitie in Jemen stop te zetten, maar ook toen stelde Trump zijn veto. Amerikaanse beleidsmakers hekelen niet alleen het hoge dodental in Jemen, maar keren Saoedi-Arabië ook de rug toe na de moord op journalist Jamal Khashoggi. Trump blijft het koninkrijk wel steunen. 
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lisette Theunis

  Als het tot een oorlog komt met Iran zullen deze wapens goed van pas komen voor de VS..

 • Peter Janssens

  Maar dat is een sterk argument Chareltje ! U bent een even stabiel genie als Trump !

 • Karel Martel

  Wat een geweldige president, wat anders als die mietjes hier.

 • Peter Janssens

  Dan zullen de jihadisten nieuwe wapens hebben binnenkort ! Dat heeft het stabiel genie weer goed gedaan !

 • Raoul Beerens

  Geo strategisch kan Trump niet anders. Het deugt ginder niet dat dat weet iedereen maar als Amerika zijn handen er vanaf houdt is de chaos niet meer te overzien.