Groeiende onrust in Ecuador: demonstranten bestormen parlement

Demonstranten in de buurt van het parlementsgebouw in Quito.
AP Demonstranten in de buurt van het parlementsgebouw in Quito.
In de Ecuadoraanse hoofdstad Quito zijn vandaag duizenden door inheemse groepen geleide demonstranten op straat gekomen om te protesteren tegen het afschaffen van brandstofsubsidies en andere besparingen. President Lenín Moreno riep vorige week de noodtoestand al uit en ontvluchte met zijn regering de stad. Naar aanleiding van de protesten heeft de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken het reisadvies voor het land licht aangepast.

President Lenín Moreno voert nu ook een avondklok in om de openbare orde te herstellen, nadat demonstranten vandaag tot in het parlement zijn geraakt. “Het zal, zolang de noodtoestand duurt, niet toegelaten zijn om zich van maandag tot zondag van 20 uur ‘s avonds tot 5 uur ‘s ochtends in de buurt van strategische gebouwen en plaatsen te begeven, zoals gebouwen waarin overheidsactiviteiten plaatsvinden”, decreteerde hij. De autoriteiten en nationale politie zullen toezien op het naleven van de maatregel.

De demonstranten bezetten vandaag het stadscentrum en probeerden onder andere om het parlementsgebouw in te nemen en raakten tot in de Kamer, maar werden vervolgens door de politie en het leger teruggedrongen. De ordediensten zetten de wijk af en gebruikten traangas om de honderden gemaskerde en gewapende demonstranten uiteen te drijven. 

Intussen stromen er nog steeds duizenden inheemse inwoners en boeren toe in Quito om er morgen aan de zijde van de vakbonden deel te nemen aan een nieuwe grote demonstratie.

Geschrapte subsidieregelingen

De demonstraties zijn onder andere een gevolg van het schrappen van de veertig jaar oude subsidies op brandstof, een maatregel die er kwam in het kader van een akkoord tussen de regering en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en die ervoor heeft gezorgd dat sommige prijzen meer dan verdubbelden. Volgens de regering ontwrichten de brandstofsubsidies de economie en zal het schrappen ervan de schatkist jaarlijks meer dan een miljard dollar opleveren. Het akkoord tussen Quito en het IMF voorziet verder ook in arbeids- en belastinghervormingen.

De centrumlinkse regering van president Lenín Moreno, die tijdelijk zetelt in de havenstad Guayaquil, heeft inmiddels wel aangegeven open te staan voor bemiddeling door de katholieke kerk of door de Verenigde Naties.

Protesten duren al zes dagen

Ook buiten de hoofdstad werd geprotesteerd. Alles samen blokkeerden demonstranten 84 wegen in 21 provincies. De protesten zijn nu al zes dagen aan de gang en hebben in heel het land voor chaos gezorgd. Scholen hielden de deuren dicht en in heel wat supermarkten raken de rekken met voedingsmiddelen stilaan leeg omdat wegblokkades de bevoorrading hinderen. 

De regering heeft vorige week voor een periode van zestig dagen de noodtoestand uitgeroepen. In totaal werden volgens de autoriteiten al ongeveer 570 mensen opgepakt. De meesten van hen zijn inmiddels weer vrijgelaten.

Reisadvies aangepast

De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken paste haar reisadvies voor het land licht aan. “We adviseren reizigers om samenscholingen en drukke plaatsen te vermijden, de instructies van de lokale autoriteiten te respecteren, weg te blijven van betogingen en zich te informeren met betrekking tot de laatste ontwikkelingen (vooral qua transport) via de officiële website van de veiligheidsdiensten”, klinkt het.

“We houden de situatie nauw in de gaten”, zegt Nadia Benini van de FOD Buitenlandse Zaken. Momenteel kan de federale overheidsdienst niet zeggen hoeveel Belgen er precies in Ecuador zitten, maar er zijn wel zeker Belgen die al contact hebben opgenomen. Volgens Benini nemen Belgen die in Ecuador zitten en vragen hebben of met problemen zitten, best contact op met het ereconsulaat in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito of de Belgische ambassade in Lima, Peru. 

Oproep: Ben je momenteel in Ecuador en wil je getuigen over de situatie ter plaatse? Contacteer ons dan via 3535@hln.be en vergeet zeker je gsm-nummer niet.

Demonstranten clashen met de ordediensten.
REUTERS Demonstranten clashen met de ordediensten.
Demonstranten verzamelen zich in El Arbolito Park in Quito.
AP Demonstranten verzamelen zich in El Arbolito Park in Quito.
Een man met een Guy Fawkes-masker sluit zich aan bij de demonstratie.
AP Een man met een Guy Fawkes-masker sluit zich aan bij de demonstratie.
Protest in Quito.
AP Protest in Quito.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Moens

  Waarom zouden 'de walen' gaan staken voor wat de Vlaamse regering uitvreet? Misschiebetet dat we dat zélf best doen, staken. Wat 'we' zelf doen, doen we immers zoveel beter...

 • ALAIN CATRY

  Dat is wat anders dan onze kleine besparingen ! Maar ja , wie weet als de Walen zullen beginnen staken , dan zal de stakingsgrens terug ingezet worden !

 • bjorn azou

  Deze toestanden zullen we hier binnenkort ook meemaken

 • Kai Rombouts

  Zouden ze hier ook moeten doen. Maar dan het Europees parlement