Ga naar de mobiele website
^ Top

Grimmige sfeer aan Turks consulaat Rotterdam: tweeduizend betogers ondanks noodverordening

Turkse gezinsminister toch aan consulaat

Een Erdogan-aanhanger aan het consulaat in Rotterdam maakt het teken van de Grijze Wolven, een extreemrechtse Turkse beweging.
REUTERS Een Erdogan-aanhanger aan het consulaat in Rotterdam maakt het teken van de Grijze Wolven, een extreemrechtse Turkse beweging.
Bij het Turkse consulaat in Rotterdam hebben zich zaterdagavond rond 21.30 zo'n tweeduizend mensen verzameld. De sfeer is af en toe grimmig. De politie is met veel agenten aanwezig. Er geldt bij Westblaak een noodverordening, maar de politie heeft nog niet ingegrepen.

Het consulaat heeft een eigen ordedienst die de mensen in bedwang houdt. De mensen wachten mogelijk op de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya van Familiezaken, die volgens meerdere media, zoals de NOS, in een konvooi bij het consulaat is aangekomen.

Kaya vindt dat Nederland "alle internationale wetten, conventies en rechten van de mens schendt door mij niet binnen te laten gaan in het Turkse consulaat in Rotterdam". Dat zegt ze zaterdagavond op haar twitteraccount.

Journalist Victor Schildkamp van onze collega's van AD.nl is ter plaatse en brengt via Twitter verslag uit.
lees onder de tweets verder

REUTERS

Buitenlandse Zaken in Turkije heeft inmiddels aangegeven dat de Nederlandse ambassadeur niet meer terug hoeft te komen in Turkije. De overheidsdienst noemt het gedrag van Nederland "de eerste vijandige handeling in een relatie van 405 jaar".

Het gebied rond het consulaat is tijdelijk alleen toegankelijk voor bewoners en bestemmingsverkeer. Demonstranten met Turkse vlaggen hebben bezit genomen van het terrein voor het consulaat. Rond het consulaat staan agenten, is er ME aanwezig en er hangt een politie-helikopter boven.

Zafer Sirakaya, van de Turkse AK-gerelateerde Union of European Turkish Democrats, riep de aanwezigen ter plekke op tot kalmte.  Het konvooi van de Turkse minister werd eerst door de politie bij een benzinestation in Rotterdam-Zuid tegengehouden. De politie geeft aan dat de minister niet is aangehouden. 

Volgens een woordvoerder van de AK-partij in Nederland, Mustafa Aslan, is het de bedoeling dat minister Fatma Betül Sayan Kaya . "Haar enige bedoeling is de mensen te informeren over het referendum", aldus Aslan. "Dat ze moeten gaan stemmen.'"

Officiële bronnen als politie, gemeente of kabinet houden de lippen op elkaar. Meerdere media zeggen dat de vrouw is tegengehouden bij een benzinestation in de buurt van Rotterdam. "We nemen onze maatregelen'', laat premier Mark Rutte via een woordvoerder weten. "Wat ons betreft kan ze vanavond geen groep toespreken in Rotterdam. We proberen dat waar te maken, maar hoe dan, daarover kan ik niks zeggen." Wat ons betreft kan ze vanavond geen groep toespreken in Rotterdam.

Nederland trok vandaag de landingsrechten in voor het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu. Het kabinet nam de maatregel naar eigen zeggen omdat de openbare orde en veiligheid in het geding zijn gekomen na een oproep aan Turkse Nederlanders om zaterdag massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met Çavusoglu in Rotterdam. 

De bewindsvrouw zou eigenlijk gisteren al spreken in Nederland in het kader van een promotietour van Turkse ministers in Europa om hun landgenoten warm te maken voor het referendum over de grondwet. Sayan Kaya kreeg te horen dat ze niet welkom was in Hengelo en Wehl. Zalenverhuurders in beide plaatsen besloten hun ruimtes niet beschikbaar te stellen voor politieke bijeenkomsten. Ook een bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu ging niet door.

"Nazi-overblijfselen"

Nederland trok zaterdag de landingsrechten in voor zijn vliegtuig omdat de openbare orde in het geding zou zijn. Dat leidde tot een woedende reactie van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die foeterde over Nederlandse 'nazi-overblijfselen en fascisten'.  Buitenlandse Zaken in Turkije heeft inmiddels aangegeven dat de Nederlandse ambassadeur niet meer terug hoeft te komen in Turkije. De overheidsdienst noemt het gedrag van Nederland 'de eerste vijandige handeling in een relatie van 405 jaar'.

Mustafa Aslan, vertegenwoordiger van Erdogans AK-partij in Nederland.
ANP Mustafa Aslan, vertegenwoordiger van Erdogans AK-partij in Nederland.
REUTERS
REUTERS
REUTERS
Meer over21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bob Nalyd

  Weg met Europa! Bah.

 • Tisomzeep

  Heel hun multicul is hun in het aangezicht ah ontploffen en men heeft daar 30 j lang voor gewaarschuwd en dit is nog maar het begin

 • Tisomzeep

  Wanneer komt er een verbod op politici let dubbele nat die in dit geval zelfs lid zijn bij de grijze wolven vooral bij groen spa en cdnv ( daar gaat zelf de burgemeester met zijn eerste schepen naar dit soort grijze wolven bijeenkomsten )

 • jo hero

  ni content oprotten dan waar zijn we nu mee bezig dat ze hier de wet gaan dicteren

 • Patrick Vercruysse

  De grootste vijandige actie is een volk nazi's noemen!

Meld een bug