Griekse verkiezingspoll zet Syriza aan de leiding, maar nog kwart kiezers onbeslist

AP
Uit de eerste peiling voor de nieuwe Griekse verkiezingen volgende maand blijkt dat meer dan een kwart van de kiezers nog niet beslist heeft naar wie zijn of haar stem zal gaan. Syriza staat met 23 procent wel bovenaan, gevolgd door huidig oppositiepartij Nea Demokratia.

De Grieken trekken volgende maand, waarschijnlijk op 20 september, opnieuw naar de stembus. Ex-premier Alexis Tsipras van de linkse partij Syriza nam vorige week ontslag in de hoop van de Griekse kiezer een hernieuwd mandaat te krijgen na de onderhandelingen met de Europese geldschieters over een derde financieel reddingspakket voor zijn land.

Uit de eerste peiling voor die nieuwe verkiezingen komt nu naar voren dat veel Grieken niet weten of Syriza, dat bij de vorige verkiezingen in januari nog 36 procent behaalde, opnieuw de grootste partij mag worden. Meer dan een kwart van de kiezers is nog onbeslist.

23 procent zou wel op Syriza stemmen, gevolgd door de grootste oppositiepartij Nea Demokratia, die ook voor het nieuwe pakket steunmaatregelen stemde. De nieuwe linkse partij Volksunie van voormalig Energieminister Panagiotis Lafazanis, die zich van Syriza afscheurde uit onvrede met de Griekse toegevingen aan de geldschieters, haalt maar 3,5 procent. De partij zou daarmee veel van haar huidige 25 afgescheurde zetels verliezen.

Om een meerderheid in het parlement te halen, moet een partij of een coalitie 151 van de 300 zetels binnenhalen. 250 zetels zijn te verdelen bij de verkiezingen, de partij die de meeste stemmen behaalt, krijgt daarbovenop 50 zetels als bonus.

Interim-regering benoemd

Ondertussen heeft de Griekse interim-premier Vasiliki Thanou haar overgangsregering samengeroepen. De belangrijkste posten van het kabinet zijn bezet door experten, die het vertrouwen van de meerderheid van de partijen hebben.

Deze overgangsregering moet dat land leiden tot een nieuwe regering is gevormd na de vervroegde verkiezingen op 20 september, aldus de staatstelevisie ERT1.

Het ministerie van Financiën wordt geleid door Giorgos Chouliarakis, die ervaring opdeed in de onderhandelingen met de geldschieters. Minister van Buitenlandse Zaken wordt de ervaren diplomaat Petros Molyviatis (87).

Gisteren gaf president Prokopis Pavlopoulas de voorzitter van het hooggerechtshof, Vasiliki Thanou, de opdracht de overgangsregering te vormen. Alle inspanningen om binnen het bestaande parlement een nieuwe meerderheid te vinden, waren immers mislukt.