Griekse vakbonden leggen meerdere dagen land lam

Ook begin april protesteerden ambtenaren al tegen onder meer de pensioenplannen van de regering.
afp Ook begin april protesteerden ambtenaren al tegen onder meer de pensioenplannen van de regering.
Uit protest tegen nieuwe besparingsplannen van de regering, onder meer in de pensioenen, hebben de Griekse vakbonden vanochtend het land lamgelegd met algemene stakingen. Die zullen meerdere dagen duren.

Zo bleven de meeste ferry's vandaag in de haven, en zal dat nog zo blijven tot dinsdag. De spoorvakbonden leggen het werk voor drie dagen neer. Bussen en trams rijden niet uit. Het vuilnis wordt drie dagen niet opgehaald. De journalisten nemen eveneens deel aan de algemene staking: op radio en televisie worden twee dagen lang enkel films en muziekprogramma's vertoond. Enkel sommige private radiozenders maken een beperkt nieuwsbericht, dat louter over de stakingen en besparingsplannen bericht.

Supermarkten en winkels blijven open. Het vliegverkeer ondervindt geen hinder van de algemene staking.

Vrijdag, zaterdag en zondag zijn manifestaties gepland in Athene en andere steden.

De vakbonden riepen op tot de staking nadat het parlement aankondigde dat er dit weekend een debat en stemming is over twee controversiële wetsvoorstellen over de pensioenen en belastingen op inkomen. De Griekse regering wil 1,8 miljard euro besparen met de hervorming van de pensioenen, en nog eens 1,8 miljard euro aan extra belastingen binnenhalen.