Griekse premier Tsipras woensdag in Brussel

AP
De nieuwe Griekse eerste minister Alexis Tsipras brengt woensdag een bezoek aan Brussel. Om 9u30 heeft hij een afspraak met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft de woordvoerder van de Commissie vandaag bevestigd.

De regering-Tsipras, die een week in het zadel zit, stuurt aan op nieuwe onderhandelingen met haar schuldeisers over de torenhoge Griekse overheidsschuld. In het weekend belde Tsipras met Juncker en legden de twee hun afspraak voor woensdag vast.

De Commissiewoordvoerder wil niet vooruitlopen op het gesprek dat zal plaatsvinden en ook niet op eventuele nieuwe discussies tussen Griekenland en de Europese instellingen. Hij verduidelijkte wel dat het "startpunt" voor de Commissie een verklaring van Tsipras van afgelopen zaterdag is. Daarin zei hij er "absoluut vertrouwen in (te) hebben dat we binnenkort een akkoord kunnen bereiken dat zowel voor Griekenland als voor heel Europa voordelig is en dat zo'n akkoord er op geen enkele manier toe zal leiden dat Griekenland zijn schuldverplichtingen bij de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet zal nakomen", citeerde Schinas de Griekse premier.

Concreter wil de woordvoerder niet worden. "Het is op deze basis dat we klaarstaan om naar de concrete voorstellen van de Griekse regering te luisteren en constructieve discussies te hebben over de volgende stappen." Hij benadrukte wel dat "elke mogelijke oplossing" het akkoord nodig heeft van alle lidstaten van de eurozone.

Afgelopen weekend doken geruchten op dat Juncker de trojka van Commissie, ECB en IMF, met wie Griekenland zijn hervormingsprogramma afgesproken heeft, zou willen afschaffen. Margaritis Schinas herinnerde eraan dat Juncker dat engagement al op zich genomen heeft toen hij vorige zomer het Europees Parlement toesprak. Juncker wil een "democratische, meer legitieme en een meer verantwoordelijke structuur", die zowel op Europees als op nationaal niveau aan strengere parlementaire controle onderworpen wordt. Op welke termijn Juncker de trojka - of zijn opvolger - op die leest wil schoeien, werd niet verduidelijkt.

Het bezoek van Tsipras aan Brussel past in de Europese tournee die hij deze week doet. Zijn eerste buitenlandse reis als eerste minister heeft hem vandaag al naar Cyprus gebracht. Morgen reist hij, samen met minister van Financiën Yanis Varoufakis, naar Rome en woensdag reist hij na zijn bezoek aan Brussel door naar Parijs. Een afspraak met de Duitse bondskanselier Angela Merkel staat voorlopig niet op de agenda, maar Tsipras is in ieder geval "een welgekomen gast", zei een regeringswoordvoerster vandaag in Berlijn.

In Cyprus kreeg Tsipras vragen voorgeschoteld over zijn houding tegenover Rusland. Hij ontkende bewust toenadering tot Moskou te zoeken omdat de kloof met de Europese landen te diep zou zijn. "We voeren ernstige onderhandelingen met onze partners in Europa en zij hebben ons geld geleend. We hebben verplichtingen tegenover hen." Of Tsipras dan niet openstaat voor financiële steun van Rusland? "Op dit ogenblik spelen we met geen andere gedachten."

Het is nog niet bekend of Tsipras in Brussel nog andere Europese of Belgische politici zal ontmoeten. Volgende week donderdag, op de Europese top, zal hij in ieder geval de kans krijgen de leiders te spreken die hij nog niet gezien heeft.