Griekse premier Tsipras: "Schuldeisers hebben ons voorstel niet aanvaard"

De Griekse premier Alexis Tsipras.
PHOTO_NEWS De Griekse premier Alexis Tsipras.
De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds aanvaarden de Griekse hervormingsvoorstellen niet. Dat zegt eerste minister Alexis Tsipras. Hij haalt uit naar "bepaalde instellingen", volgens een bron in Athene heeft Tsipras het vooral op het IMF gemunt.

Enkele uren voor de eurogroep in Brussel bijeenkomt om zich opnieuw over Griekenland te buigen, kwam vanmiddag het nieuws binnen dat de schuldeisers de Griekse voorstellen niet zonder meer aanvaarden. Dit blijkt na een overleg tussen Grieks premier Tsipras met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) en directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Tsipras viseerde voor zijn vertrek naar Brussel het IMF. Hij reageerde naar verluidt ontgoocheld "op de eisen van sommige instellingen die de compenserende maatregelen niet aanvaarden". En ook op Twitter liet de premier zijn ongenoegen blijken. "De herhaalde verwerping van de gelijkwaardige maatregelen door sommige instellingen is nog nooit eerder gebeurd, zelfs niet in Ierland of Portugal", schreef hij. In een tweede tweet voegde Tsipras eraan toe: "Deze vreemde houding lijkt erop te wijzen dat er ofwel geen interesse is in een akkoord of dat bijzondere belangen worden verdedigd."

Intussen lijkt alles erop te wijzen dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders Griekenland van hun tafel willen houden tijdens de top op donderdag en vrijdag. Ze hopen dat de ministers van Financiën van de eurozone tijdens de eurogroep een akkoord met Athene kunnen bereiken - zelfs al hebben ze daar de hele nacht voor nodig.

Griekse voorstellen

Athene kwam maandag na veel getouwtrek over de brug met voorstellen die aanvankelijk in goede aarde leken te vallen bij de schuldeisers. De Griekse regering bleek toch bereid tot een in eigen land omstreden pensioenhervormingen en tot aanvullende belastingmaatregelen om de staatsfinanciën verder te verbeteren. Dat voedde de hoop dat mogelijk nog deze week een akkoord kon worden gesloten om een Grieks bankroet te voorkomen.