Griekse premier probeert complete impasse te doorbreken

De Griekse premier Antonis Samaras zoekt wanhopig naar een uitweg uit de crisis.
AP De Griekse premier Antonis Samaras zoekt wanhopig naar een uitweg uit de crisis.
De Griekse premier Antonis Samaras is met een nieuw voorstel op de proppen gekomen om de politieke crisis in zijn land op te lossen. Samaras belooft vervroegde verkiezingen eind volgend jaar indien het parlement instemt met de benoeming van zijn presidentskandidaat.

"Het is een nationale opdracht om de president te verkiezen, en het gezond verstand beveelt ons de onderhandelingen met de kredietverleners af te ronden", zo verklaarde Samaras tijdens een televisietoespraak. Als het parlement hem volgt, dan wil de premier vervroegde verkiezingen uitroepen: eind volgend jaar in plaats van midden 2016.

Parlement binnenkort ontbonden?

Met het voorstel wil Samaras vooral tijd winnen. Onder zware druk besloot de leider van de conservatief-socialistische coalitie begin december om de verkiezing van een nieuwe president met twee maanden te vervroegen. De kandidaat van de coalitie, oud-eurocommissaris Stavros Dimas, kreeg afgelopen woensdag tijdens de eerste stemronde echter maar 160 van de 300 parlementsleden achter zich.

Samaras moet tegen de derde en laatste stemronde op 29 december nog twintig stemmen bijeenharken, maar dat lijkt geen sinecure. Faalt de premier, dan moet het parlement ontbonden worden en nieuwe verkiezingen georganiseerd worden. De linkse partij Syriza heeft momenteel de beste kaarten om die stembusgang te winnen, gevolgd door de extreemrechtse Gouden Dageraad. Een uitslag die de Griekse politiek volledig kan verlammen.

Dat maakt de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds ongerust. De twee kredietverleners redden Griekenland van het bankroet met een financieel hulpprogramma. Ze vrezen dat Syriza de hervormingen zal ondermijnen die Griekenland sinds 2010 heeft doorgevoerd in ruil voor de steun. Het Europese programma verstrijkt eind februari, dat van het IMF loopt tot 2016.

De politieke turbulentie in Griekenland doet sommigen vrezen voor een herhaling van de eurocrisis. Bij de aankondiging van de vervroegde presidentsverkiezingen slikte de beurs van Athene zware verliezen. Syriza gaf gisteren alvast niet de indruk Samaras tegemoet te willen komen. Hij "vreest het oordeel van het volk, maar zal er niet aan ontsnappen", luidde het in een mededeling.

In het Griekse parlement kwam de conservatieve kandidaat vorige week nog 20 stemmen tekort.
REUTERS In het Griekse parlement kwam de conservatieve kandidaat vorige week nog 20 stemmen tekort.