Griekse politie arresteert tientallen migranten met vervalste paspoorten op luchthavens

Door de zomerdrukte op de luchthavens hopen de migranten dat hun valse paspoorten niet zullen opvallen.
afp Door de zomerdrukte op de luchthavens hopen de migranten dat hun valse paspoorten niet zullen opvallen.
Tientallen migranten hebben geprobeerd met vervalste paspoorten van de Griekse eilanden naar Centraal- en West-Europa te reizen. Alleen al op de luchthaven van Iraklion op het eiland Kreta werden vorige week 49 mensen opgepakt. Vandaag zijn ook nog eens zes migranten op de luchthaven van het eiland Santorini ingerekend. Dat heeft de Griekse politie gemeld.

De migranten hoopten op een vlucht naar Duitsland, Italië, Spanje, België, Nederland of Zwitserland te geraken. De 49 mensen waren afkomstig uit Syrië, Irak, Eritrea, Libië, Pakistan, Haïti, Congo en Algerije.

"Dit is dagelijkse kost", zei een politieofficier op het vakantie-eiland Kos. De migranten hopen dat wegens het drukke vakantieverkeer op de kleine luchthavens van de Griekse eilanden hun vervalste paspoorten niet opvallen. De vervalste papieren kosten naar verluidt tussen de 1.500 en 3.000 euro. Mensensmokkelaars doen daarmee na de sluiting van de Balkanroute gouden zaken, klinkt het in politiekringen. 

In het noorden van Griekenland betrapte de politie vier vermoede mensensmokkelaars. Ze vervoerden in een minibus zeven migranten van de Grieks-Turkse grens naar Thessaloniki. Ze incasseerden 900 euro per persoon.