Griekse oppositieleider wil verkiezingen omzeilen

Vangelis Meimarakis.
AP Vangelis Meimarakis.
De belangrijkste oppositieleider van Griekenland Evangelos Meimarakis van de conservatieve Nea Dimokratia (ND) zal proberen een nieuwe regering bij elkaar te zoeken. Hij heeft daartoe opdracht gekregen per e-mail vanwege president Prokopis Pavlopoulos, meldt de partij.

Meimarakis zei na het ontslag van premier Alexis Tsipras gisteren dat hij bij leiders van andere partijen wil peilen of ze een coalitie kunnen vormen. De oppositieleider wil er namelijk alles aan doen om nieuwe verkiezingen volgende maand te voorkomen.

De oppositieleider zegt niks uit te sluiten: desnoods moet er een minderheidskabinet komen of moet er misschien gesproken worden met Gouden Dageraad, de Griekse extreem rechtse partij. "We zullen alle opties onderzoeken om ervoor te zorgen dat verkiezingen de laatste oplossing zijn, niet de eerste zoals Tsipras wil", zei Meimarakis, aldus de Griekse krant Kathimerini.

De Griekse premier Alexis Tsipras dient zijn ontslag in bij president Prokopis Pavlopoulos.
EPA De Griekse premier Alexis Tsipras dient zijn ontslag in bij president Prokopis Pavlopoulos.

De kans dat het de leider van Nieuwe Democratie lukt een nieuwe regering te vormen, is echter klein. Zelfs als Meimarakis wordt gesteund door andere partijen als Potami en Pasok, hebben ze geen meerderheid in het parlement en de kans dat een minderheidskabinet voldoende steun krijgt, is niet groot.

Tsipras treedt af

Na zijn aftreden zei Alexis Tsipras in een televisietoespraak "de morele plicht te voelen" om de omstreden door hem gemaakte afspraken met Europa opnieuw voor te leggen aan de Griekse kiezer. Zo hoopt hij de weg vrij te maken hervormingen door te voeren "die Griekenland er weer definitief bovenop kunnen helpen".

Een dag voor Tsipras aftreden werd de eerste 23 miljard euro uit het Europese noodfonds overgemaakt naar Griekenland. Daarmee kan het land direct zijn eerste aflossing van 3,2 miljard euro aan de Europese Centrale Bank doen.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft gezegd dat het cruciaal is dat Griekenland zich aan de verplichtingen aan Europa houdt. "Ik herinner me de brede steun van het Griekse parlement voor het nieuwe programma en hervormingspakket en ik hoop dat de verkiezingen zullen leiden tot nog meer steun in het nieuwe Griekse parlement", aldus Dijsselbloem. "Hopelijk zullen de verkiezingen relatief snel plaatsvinden, zodat Griekenland belangrijke stappen kan zetten in oktober, zoals de bedoeling was."

'We zullen alle opties onderzoeken om ervoor te zorgen dat verkiezingen de laatste oplossing zijn, niet de eerste zoals Tsipras wil'

Vangelis Meimarakis