Griekse oppositie hekelt buitensporige kosten Olympische Spelen in Athene

GETTY
De voornaamste linkse Griekse oppositiepartij wil dat de regering alle cijfers van de Olympische Spelen in Athene in 2004 bekendmaakt. De partij meent dat de buitensporige uitgaven deels aan de basis van de huidige Griekse schuld liggen.

"Heel wat Grieken denken dat het gespendeerde geld om de Spelen in 2004 te organiseren, gelinkt is aan de schuld en het huidige begrotingstekort", meldt de partij Syriza op een parlementaire vraag.

13 miljard euro volgens Syriza
Volgens de cijfers van de toenmalige conservatieve regering gaf Griekenland 8,95 miljard euro voor de uitrusting en het organisatiecomité uit. Syriza meent dat die factuur de uitgaven voor transport, zoals de constructie van de nieuwe luchthaven van Athene, de ringweg rond de stad en de tramlijn, niet omvat. De echte kost van de Spelen van 2004 zou neerkomen op ongeveer 13 miljard euro, waarbij een miljard euro naar de beveiliging ging. Het evenement vond plaats minder dan drie jaar na de aanslagen op de WTC-torens in New York op 11 september.

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Jacques Rogge, erkende vorig jaar dat de Spelen van 2004 "een rol speelden" in het uitdiepen van de Griekse schuld. Hij verklaarde dat 2 of 3 procent van die schuld aan de Spelen toegeschreven kan worden.