Ga naar de mobiele website
^ Top

Griekse neonazipartij waarschuwt dat "uur van de angst" aangebroken is

ap
"Het uur van de angst is aangebroken voor de verraders van het vaderland", zo waarschuwde de leider van de Griekse neonazipartij Chryssi Avghi (Gouden Dageraad) nadat uit exitpolls is gebleken dat zijn semi-clandestiene extreemrechtse partij 19 van de 300 zetels in het parlement binnenrijft.

"We komen eraan", zei Nikos Michaloliakos tijdens een persconferentie in een hotel in Athene, aan de zijde van een vijftiental kaalgeschoren jonge mannen.

De 55-jarige Michaloliakos, die door de Griekse media opgezadeld werd met de bijnaam "Führer", citeerde ook Julius Caesar met "Veni, Vidi, Vici". Hij zei dat zijn partij zal vechten tegen de "slavernij" die zijn land opgelegd wordt door de EU en het IMF.

De twee Griekse regeringspartijen, de socialistische Pasok en rechtse Nea Dimokratia, incasseren zeer zware verliezen bij de Griekse parlementsverkiezingen. Samen zouden de twee partijen nog maar goed zijn voor 31 tot 37 procent van de stemmen, bleek uit de eerste prognoses. Toch zouden ze een meerderheid in het parlement kunnen halen, met een 160-tal zetels van de 300.

ap
REUTERS
AP


Meld een bug