Griekse neonazi's mogen aan Europese verkiezingen deelnemen

AP
Het Griekse hooggerechtshof heeft de neonazistische partij Gouden Dageraad toestemming gegeven deel te nemen aan de Europese verkiezingen van 25 mei. Dat heeft een advocaat van de partij bekendgemaakt. "We hadden deze beslissing verwacht. We hebben vertrouwen in de Griekse Justitie", stelde advocaat Pavlov Sarakis.

De deelname van Gouden Dageraad aan de Europese stembusslag stond op losse schroeven door de verschillende vervolgingen die de partij boven het hoofd hangen. Zes van haar parlementsleden zitten in voorlopige hechtenis in afwachting van hun proces. Ze zijn in verdenking gesteld van het "aanvoeren en lidmaatschap van een criminele organisatie".

Het merendeel van de achttien extreemrechtse parlementsleden is voorwerp van een gerechtelijk onderzoek. De Griekse wet schrijft echter voor dat enkel een veroordeling de deelname van een kandidaat aan de verkiezingen kan beletten. Op de Europese lijst van Gouden Dageraad staan geen parlementsleden. Een week voor de Europese verkiezingen vinden in Griekenland lokale verkiezingen plaats.

De vervolgingen tegen Gouden Dageraad volgen op een gerechtelijk offensief dat in september uit de startblokken schoot. Aanleiding was de moord op een Griekse antifascistische muzikant in de buurt van Athene. De xenofobe en antisemitische partij genoot in het verleden een quasi straffeloosheid. Gouden Dageraad wordt beschuldigd van verscheidene aanvallen tegen migranten en politieke tegenstanders, waaronder twee doodslagen.

De Griekse premier Antonis Samaris stelde onlangs dat Gouden Dageraad niet voor het gerecht, maar in de stemhokjes moet worden verslagen. De partij haalde bij de parlementsverkiezingen van 2012 7 procent van de stemmen. Peilingen schatten ze nu in op 8 procent.