Griekse minister van Financiën hoopt tegen mei op nieuw schuldenakkoord

Yanis Varoufakis.
EPA Yanis Varoufakis.
De nieuwe Griekse minister van Financiën hoopt dat er tegen mei een globaal akkoord kan worden gevonden met de schuldeisers van Griekenland over de moeilijke financiële situatie van zijn land. Dat zei Yanis Varoufakis vanavond na een ontmoeting met zijn Franse ambtsgenoot Michel Sapin. Frankrijk is alvast bereid om op te treden als bemiddelaar.

Varoufakis is begonnen aan een Europese tournee waarbij hij in verschillende landen steun zoekt voor een nieuw pact. Terwijl Griekenland zich meteen na de verkiezingsoverwinning van het linkse Syriza nog erg strijdvaardig opstelde en verklaarde niet langer met de trojka te willen samenwerken, suste de Griekse premier dit weekend de gemoederen. Hij verzekerde dat Griekenland wel degelijk zijn schulden gaat afbetalen. Het land hoopt echter wel op nieuwe voorwaarden om de financiële lasten te verlichten.

Varoufakis pleitte vanavond voor wat geduld. "We hebben tijd nodig om onze positie uit te leggen aan de verschillende partners van Athene", klonk het. Eind deze maand zouden de gedetailleerde plannen op tafel moeten liggen. "Nadien, na een maand of misschien zes weken, zouden we tot een akkoord moeten komen." Tot dan zal Griekenland geen nieuwe noodleningen aanvragen, klonk het nog.

De Griekse minister van Financiën bezoekt de volgende dagen nog Londen en Rome. Hij wil ook graag "zo snel mogelijk" naar Berlijn, maar daar zegt men nog geen officiële aanvraag te hebben ontvangen.