Griekse minister noemt het homohuwelijk "een gevaar voor de samenleving"

AP
De Griekse minister van Justitie Charalambos Athanasiou heeft op de Griekse zender MEga TV enkele controversiële uitspraken gedaan over holebi's. "Griekenland is een land dat tradities en de menselijke natuur respecteert. Daarom is het niet mogelijk het homohuwelijk toe te laten, toch niet met deze regering en dit ministerie."

"Ik wil het niet bespreken, ik wil er zelfs niet aan denken", zei hij over het homohuwelijk. "Het is een gevaar voor de samenleving." Volgens de minister is het dan ook problematisch dat Europa zijn lidstaten vraagt om wettige samenlevingsverbanden voor holebi's mogelijk te maken. "Het is niet zo eenvoudig. Wat zullen de gevolgen zijn? Moeten we het dan ook over het recht op adoptie voor holebikoppels hebben?"

Griekenland werd vorig jaar nog door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens op de vingers getikt omdat het te weinig inspanningen levert op vlak van holebirechten. "Ons land heeft structuren. We moeten ze bekijken vanuit een religieus standpunt, een politiek standpunt en een sociaal standpunt. Het ministerie van Justitie laat zich door niemand onder druk zetten."

Homoseksualiteit is nog steeds een heikel thema in Griekenland. Eerder dit jaar noemde de invloedrijke bisschop van Thessaloniki homoseksualiteit "een pervertie van het menselijk bestaan", terwijl een parlementslid van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht "ziek" noemde.