Griekse en Turkse Cyprioten praten verder over gevoelige thema's

De Grieks-Cypriotische president, Dimitris Christofias, en zijn Turks-Cypriotische ambtgenoot Mehmet Ali Talat hadden een gesprek van 3,5 uur
UNKNOWN De Grieks-Cypriotische president, Dimitris Christofias, en zijn Turks-Cypriotische ambtgenoot Mehmet Ali Talat hadden een gesprek van 3,5 uur

Cypriotische politici hebben hun gesprekken over een hereniging van het eiland voortgezet. De Grieks-Cypriotische president Dimitris Christofias en zijn Turks-Cypriotische ambtgenoot Mehmet Ali Talat hadden een gesprek van drieënhalf uur, onder andere over hoe het herenigde Cyprus internationaal vertegenwoordigd zal moeten worden.

Speciaal gezant voor de VN Alexander Downer toonde zich tevreden. "De gesprekken vinden plaats in een goed klimaat, maar we behandelen ook moeilijke thema's. We ontmoeten elkaar begin volgende week opnieuw", klonk het.

Strijd om (con)federatie
De Griekse en Turkse Cyprioten zijn het nog niet eens over hoe hun politieke toekomst eruit moet zien. De Grieken, die drie kwart van de bevolking uitmaken, willen een federatie met een sterke centrale regering. De Turken echter zien liever een confederatie van twee zelfstandige staten die samengebracht worden in een losse eenheid.
Sinds 1 mei 2004 hoort Cyprus tot de EU. De internationaal erkende regering in Nikosia controleert enkel het zuiden van het eiland. Turkije is het enige land dat de Turkse Republiek Noord-Cyprus erkent. Na een staatsgreep van bondgenoten van het Griekse kolonelsregime in 1974 viel Turkije het eiland in juli 1974 binnen. (dpa/svm)