Griekse beurs zakt 16,2 procent op eerste beursdag

Voor het eerst in vijf weken is de Griekse beurs vandaag weer geopend. Kort na de opening ging de belangrijkste beursindex 23 procent naar beneden. Bij het slot werd het verlies alsnog beperkt tot 16,2 procent. De Griekse Nationale Bank, de grootste commerciële bank van het land, noteerde een verlies van bijna 30 procent.

De beurs van Athene was gesloten sinds 27 juni. Meteen na de heropening zakte de ASE-index niet geheel onverwacht in. De zwaarste klappen vielen bij de bankaandelen.

Met een verlies van 23 procent viel de beurs terug tot het niveau van medio 2012. In de weken tot aan de sluiting, eind juni, hadden de koersen nog enig herstel getoond, waardoor het verlies voor 2015 nooit groter was dan 3,5 procent.

Bij het sluiten van de beurs was het verlies beperkt tot 16,2 procent, wat de grootste daling van de index ooit is. De aandelen van de grootste Griekse banken, de Nationale Bank en Piraeus Bank SA, daalden met gemiddeld 30 procent.

De andere Europese beurzen ondervonden weinig hinder van de bloedrode cijfers in Athene en sloten met normale cijfers.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Banken

De Athens Stock Exchange ging eind juni dicht op bevel van de overheid. Ook de Griekse banken werden toen gesloten. De banken in Griekenland zijn sinds 20 juli weer open, maar er zijn nog altijd diverse restricties van kracht.

Een vermogensbeheerder van een Grieks fonds zegt in de Griekse krant Avgi: "De nadruk zal liggen op bankaandelen - zij zullen meer lijden omdat ze geconfronteerd worden met een verwachte herkapitalisatie van de markt", klink het. 

Griekse banken zullen dit jaar geen winst maken en kampen met een toename van slechte leningen als gevolg van de crisis.

Beperkingen

De heropening van de Griekse beurs werd eerder enkele keren uitgesteld. Het Griekse ministerie van Financiën gaf vrijdag toestemming voor het heropenen van de beurshandel.

Er zijn wel bepaalde beperkingen voor lokale handelaren opgelegd. Zo mogen Griekse handelaren alleen aandelen kopen met nieuw geld, bijvoorbeeld uit buitenlandse fondsen. Buitenlandse investeerders krijgen geen beperkingen opgelegd. Ook mogen de aandelen niet meer dan 30 procent stijgen of - vooral - dalen per dag.

De Griekse overheid gooide de financiële sector op slot om te voorkomen dat het land zou omvallen door de enorme uitstroom van kapitaal. In de week voor het sluiten van de Griekse beurs, op maandag 29 juni, steeg de Athens Stock Exchange-index 16 procent, na een verlies van 18 procent in de voorgaande vier weken.

Grieken wachten geduldig aan het hoofdkantoor van de Nationale Bank van Griekenland.
AP Grieken wachten geduldig aan het hoofdkantoor van de Nationale Bank van Griekenland.