Grieks parlement stemt in met derde steunplan

Vertrouwensstemming regering-Tsipras op komst

Na een nachtelijk debat van meer dan zeven uur is vanmorgen in het Griekse parlement de stemming over het derde hulppakket ter waarde van 85 miljard euro en de daarmee verbonden besparingen gehouden.

Aan Griekenland is in principe een driejarig steunprogramma toegezegd ter waarde van ongeveer 86 miljard euro. In ruil daarvoor moet de Griekse regering een aantal bezuinigingen en hervormingen doorvoeren.

Uiteindelijk waren er 222 stemmen voor, 64 tegen en waren er 11 onthoudingen. Er waren 287 aanwezigen op 300 zetels.

Medewerkers van premier Alexis Tsipras zeiden dat van de 162 volksvertegenwoordigers van de regeringscoalitie er 118 "ja" hebben gestemd. Daarmee beschikt de linkse coalitie niet meer over een meerderheid van 120 leden voor een minderheidsregering.

Vertrouwensvraag

Tsipras zal de komende dagen de regering blijven leiden, tot de eerste schijf van de hulp is uitgekeerd. Daarna zal hij naar het parlement komen en de vertrouwensvraag stellen. Dat zou omstreeks 20 augustus gebeuren, verluidde in regeringskringen.

Voor de stemming had de premier gevraagd het akkoord goed te keuren omdat het garandeert dat zijn land "overleeft" en omdat het toelaat "de strijd verder te zetten".

Later vandaag buigt de eurogroep zich over het akkoord. De ministers van Financiën van de eurolanden moeten het licht definitief op groen zetten.

Alexis Tsipras.
EPA Alexis Tsipras.