Grieks parlement ontbonden: verkiezingen op 25 januari

Aftredend premier van Griekenland Antonis Samaras.
REUTERS Aftredend premier van Griekenland Antonis Samaras.
Het Griekse parlement heeft vandaag, zoals verwacht, zijn ontbinding aangekondigd en tegelijk bevestigd dat er op 25 januari vervroegde verkiezingen georganiseerd worden. Op de internationale markten wordt gevreesd voor de impact van die verkiezingen, als het extreemlinkse Syriza zijn favorietenrol in de peilingen kan waarmaken.

Maandag slaagde de conservatieve regeringsleider Antonis Samaras er voor de derde keer niet in om zijn kandidaat-president, Stavros Dimas, door het parlement verkozen te krijgen, wat betekent dat er vervroegde verkiezingen moesten komen. Zoals Samaras had voorgesteld, worden die op 25 januari gehouden. Op 5 januari start het nieuwe parlement zijn werkzaamheden, aldus nog een communiqué.

De eerste taak van dat parlement wordt een opvolger aanduiden voor huidig president Carolos Papoulias. Zijn mandaat loopt nog tot maart.

Dé uitdaging van de Griekse stembusgang wordt het behoud van het land in Europa

Aftredend premier Antonis Samaras

Noodhulp

Nadat duidelijk werd dat er nieuwe verkiezingen gehouden worden, schortte het IMF de onderhandelingen op over een nieuwe schijf noodhulp, in afwachting van de vorming van een nieuwe regering.

Samaras heeft dinsdag nog maar eens gewaarschuwd voor een coalitie met het extreemlinkse Syriza. Dé uitdaging van de Griekse stembusgang wordt volgens hem "het behoud van het land in Europa".