Grieks parlement keurt omstreden pensioenhervorming goed

Betogers voor het Griekse parlement in Athene
AFP Betogers voor het Griekse parlement in Athene
Het Griekse parlement heeft in vannacht een omstreden pensioen- en belastinghervorming aangenomen. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie.

De tekst werd gestemd door de partijen uit de regeringscoalitie, met name het linkse Syriza en het rechtspopulistische Anel. De oppositie, waaronder ook de conservatieve partij Nea Dimokratia, stemde tegen de tekst die ook door de vakbonden bestreden werd en die voorziet in een verlaging van de hoogste pensioenen, een fusie van verschillende ziekenfondsen en een verhoging van de bijdragen, heffingen en belastingen voor voornamelijk de midden- en hoge inkomens.

Het wetsontwerp werd gestemd aan de vooravond van een belangrijke bijeenkomst maandag van de ministers van Financiën van de eurogroep in Brussel. Die moet de hervormingen evalueren die de Griekse regering doorvoerde in opdracht van zijn schuldeisers, de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds, in ruil voor een lening in de zomer van 2015. Premier Alexis Tsipras toonde zich zondagavond voor het parlement erg verheugd over het feit dat ook een schuldverlichting, de eerste sinds de start van de Griekse crisis in 2010, op de agenda van de vergadering staat maandag.