Grieks parlement beslist woensdag over lot premier Tsipras

Alexis Tsipras.
EPA Alexis Tsipras.
Het Griekse parlement houdt woensdag een vertrouwensstemming rond premier Alexis Tsipras.

Minister van Defensie Panos Kammenos en zijn Partij van Onafhankelijke Grieken (Anel) bliezen gisteren de coalitie met de regeringspartij Syriza op. Anel wou hiermee protesteren tegen het compromis met Macedonië omtrent de naam van die vroegere Joegoslavische deelrepubliek. De linkse regeringsleider wil nu een vertrouwensstemming.

Syriza, de partij van Tsipras, beschikt over 145 van de 300 parlementszetels. Anel heeft er zeven. Volgens de Griekse pers zal de premier de zes stemmen die hij nodig heeft om te blijven regeren vinden bij onafhankelijke parlementsleden en kleinere partijen.

 De opperbevelhebber van het Griekse leger, admiraal Evangelos Apostolakis (64), heeft er mee ingestemd de portefeuille van Defensie over te nemen van Kammenos. “De huidige situatie vraagt om compromis en eenheid”, zei hij. Zelf zal Apostolakis zijn huidige functie moeten neerleggen alvorens minister te worden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.