Grieks minister van Binnenlandse Zaken sluit vervroegde verkiezingen niet uit

EPA
Als de Griekse regeringscoalitie morgen - bij de stemming over het nieuwe hulpprogramma - minder dan 120 stemmen krijgt, dan kan het in Griekenland tot vervroegde verkiezingen komen.

Dat zei de Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis vandaag aan de Griekse televisiezender MEGA. Met minder dan 120 parlementsleden kan men niet aan het hoofd van een minderheidsregering het land leiden. Dan is er "geen andere mogelijkheid" dan nieuwe verkiezingen.

De Griekse grondwet dicteert dat in het parlement - dat 300 zitjes telt - minstens 120 stemmen nodig zijn voor beslissingen. Zijn minder dan 300 parlementsleden aanwezig, dan moet een relatieve meerderheid van 120 stemmen bereikt worden om een stemming rechtsgeldig te maken.

In juli stemde de linkse vleugel van de Syriza-partij tweemaal tegen hervormings- en besparingsmaatregelen, voorwaarden voor nieuwe financiële hulp van de internationale geldschieters. Bijna 1 op de 4 Syriza-parlementsleden weigert zijn goedkeuring. De fractie van de meerderheidspartij slonk bij een van de stemmingen van 162 naar nog 123 parlementsleden.