Grieks Cyprus kiest nieuw parlement

AFP
In het zuidelijke deel van Cyprus zijn vandaag parlementsverkiezingen begonnen. In totaal dingen twaalf partijen naar 56 zetels in het Huis van afgevaardigden van de EU-staat, waar bijna 900.000 mensen wonen, overwegend Grieks-Cyprioten. Bijna 543.000 mensen zijn kiesgerechtigd. Dit deelde de centrale kiescommissie vanmorgen mee.

De burgers van het noordelijke deel, dat enkel door Turkije erkend wordt als de Turkse Republiek Noord-Cyprus, nemen door de opdeling van het eiland in de Middellandse Zee niet deel aan de verkiezingen. De stembureaus sluiten om 18 uur plaatselijke tijd. De eerste prognoses worden na 20 uur verwacht.

In het politieke systeem van Cyprus is de president belangrijker dan het parlement. Hij wordt rechtstreeks door het volk verkozen en stelt de ministerraad samen. Het parlement heeft een wetgevende en controlerende rol. President Nikos Anastasiades voert momenteel intensieve gesprekken met de Turks-Cypriotische leider Mustafa Akinci over een opheffing van de tweedeling van het eiland.